opinie

Strenger toezicht oké, maar zet adopties niet volledig stop

Adoptie anno 1969.  Beeld
Adoptie anno 1969.

Volledige stopzetting van interlandelijke adoptie gaat Maaike Lambers, zelf geadopteerd, veel te ver.

Maaike Lambers

Via een nieuwsbericht kwam ik terecht bij de brief waarin onder andere de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming het advies geeft om interlandelijke adopties op termijn te stoppen. Daarnaast wordt het advies gegeven om onmiddellijk te stoppen met adopties uit Amerika, China en EU-lidstaten. Graag deel ik met u mijn mening daarover.

Lang niet alle geadopteerden hebben moeite met hun identiteit, zoals media ons willen doen geloven. Ik ben geadopteerd en ik weet heel goed wie ik ben en waar ik thuishoor. Ik zou het erg triest vinden als in de toekomst anderen, die in eenzelfde situatie zitten als ik toen ik jong was, geen kans krijgen op een ander, beter leven.

Er gaat regelmatig aandacht naar de adoptieschandalen in Bangladesh in de jaren 70 en 80. Ja, hier zijn veel dingen misgegaan. Maar dit is inmiddels zo’n 35 jaar geleden en adoptieprocedures zijn verbeterd. Bovendien is het onterecht om interlandelijke adoptie over een kam te scheren, gebaseerd op een enkel land. Dit lijkt me een geval van overhaaste generalisatie.

Bewuste keuze van biologische ouders

Daarnaast worden vaak negatieve verhalen verteld zonder statistieken. Uit een onderzoek van de Universiteit Leiden in 2016 bleek dat interlandelijk geadopteerden gemiddeld een even goed zelfbeeld hebben als binnenlands geadopteerden en niet-geadopteerden. Dit mag ook weleens worden genoemd.

Ik zeg niet dat adopties altijd goed gaan, vrijwel niets gaat 100 procent goed. Maar de laatste tijd is adoptie zo vaak negatief in het nieuws geweest, dat ik het gevoel heb dat men de goede adopties vergeet, de gevallen waarin biologische ouders om wat voor redenen dan ook niet in staat zijn om voor hun kind te zorgen, maar hem/haar wel een goede toekomst willen geven.

Biologische ouders kunnen bewust de keuze maken om hun kind in een ander land een nieuwe kans te geven. Ik vind het onterecht om hen deze kans te ontnemen, alleen omdat het in sommige gevallen fout gaat.

Wel ben ik het ermee eens dat het toezicht strenger moet worden om adoptieschandalen te voorkomen. En misschien is het beter om adopties vanuit bepaalde landen te verminderen of te stoppen. Maar om te pleiten voor volledige stopzetting van interlandelijke adopties vind ik te ver gaan. Hiermee neemt men veel kansen weg van kinderen die die kansen verdienen, en wier ouders hun die kansen maar al te graag willen geven.

Lees ook:
De veertienjarige Braziliaanse Danilo mag zelf kiezen of hij naar Nederland wil. Een keuze die een adoptiekind normaal nooit heeft.

Lees hier meer opiniestukken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden