CommentaarVeiligheid
Straatintimidatie tegengaan? Mannen opvoeden, daar begint het mee
Liever die lange route langs de drukke weg in plaats van afsnijden via het park. Herkenbaar voor zo’n beetje iedere vrouw die zich ’s avonds laat op straat begeeft. Voor de oudere generatie voelt het bijna routinematig, maar jonge vrouwen beschouwen omfietsen in toenemende mate als een knieval.
Zij staan op tegen intimidatie en wijzen beleidsmakers terecht op de hiërarchische man-vrouwverhouding op straat die doorbroken moet worden. De jonge vrouwen starten petities of confronteren mannen met hun intimiderende uitspraken zoals ‘hey rokje’ of ‘ik wil seks met jou’ door ze met stoepkrijt vast te leggen op straat.
De mondige vrouwen hebben de cijfers aan hun kant. Neem Rotterdam: 84 procent van de Rotterdamse vrouwen tussen de 18 en 45 jaar heeft ervaring met fluiten, sissen, roepen, beledigen, en om seks vragen, blijkt uit een drie jaar geleden gepubliceerd onderzoek van de Erasmus Universiteit.
Een avondwandeling zonder achteromkijken is allerminst vanzelfsprekend
In Tilburg is het niet anders. Daar krijgt 60 procent van de vrouwen tussen de 18 en 25 te maken met vervelende opmerkingen, vertelde het Tilburgse raadslid Niels van Stappershoef deze week in Trouw.
Het is bemoedigend dat de vrouwen, gesterkt door de #MeToo-beweging, zich zo duidelijk uitspreken. Deze week werd dat opnieuw zichtbaar na de moord op de Britse Sarah Everard (33). Onder de vlag van ‘Reclaim The Streets’ gingen ze de straat op en brachten in herinnering dat een avondwandeling zonder achteromkijken, allerminst vanzelfsprekend is.
De assertieve houding heeft dingen in gang gezet. De afgelopen jaren zijn in Nederland tal van pogingen gedaan om het gesis en de seksueel getinte opmerkingen een halt toe te roepen. Amsterdam zette tijdelijk in op vrouwelijke lokagenten, Rotterdam voerde een sisverbod in dat overigens geen standhield voor de rechter. Maar er ligt inmiddels een wetsvoorstel waarin straatintimidatie strafbaar wordt gesteld, niet als misdrijf, wel als overtreding.
Veel mannen realiseren zich niet dat opmerkingen als intimiderend worden ervaren
Toch moet beboeten geen doel op zich zijn. Uiteindelijk gaat het om een mentaliteitsverandering bij de daders. Die moeten voorgelicht, meent het Tilburgse raadslid Van Stappershoef. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen, want veel mannen zijn zich er niet van bewust dat hun opmerkingen als intimiderend worden ervaren.
Ze proberen indruk te maken op andere jongens, gedrag dat op de basisschool al begint. Laat de oproep van Van Stappershoef een voorzet zijn voor landelijk beleid. Maak het intimiderende gedrag bespreekbaar op scholen door vrouwen te helpen zich kwetsbaar op te stellen en jongens op hun verantwoordelijkheden te wijzen jegens vrouwen én hun mannelijke vrienden.
Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
Lees ook:
Hoe mannen kunnen voorkomen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat
Na de moord op de Britse Sarah Everard delen vrouwen overal ter wereld tips om veilig thuis te komen. Maar ook mannen roeren zich. Wat kunnen zij doen om te zorgen dat vrouwen zich veilig voelen op straat?