Opinie

'Stop met rantsoeneren van universitaire studenten voor technische opleidingen'

Logo van de Technische Universiteit Eindhoven. Beeld ANP XTRA
Logo van de Technische Universiteit Eindhoven.Beeld ANP XTRA

Nederland rantsoeneert de instroom van universitaire studenten voor technische opleidingen. Een slechte ontwikkeling, vindt Bart Noordam, vicepresident bij chipmachinefabrikant ASML. Hij pleit ervoor in alle regio's technische opleidingen aan te bieden.

Het land dat voldoende techniekstudenten opleidt zal de schat opgraven die de technologische ontwikkeling ons biedt: economische en duurzame groei. Maar Nederland rantsoeneert de instroom van universitaire studenten voor technische opleidingen. Dat berokkent niet alleen schade aan de Nederlandse economie, maar ook aan de jeugd.

De Technische Universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente kunnen de door de overheid zelf met succes gestimuleerde aandacht voor technische studies nauwelijks aan. Ze beperken hun instroom met studentenstops, terwijl de vraag van de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt. Onderzoekscentrum Roa rapporteerde deze week dat er in de komende vijf jaar ruim 60.000 vacatures ontstaan voor universitair opgeleide technici. TU's kunnen slechts de helft opvullen.

Hoe dichten we de kloof?

Meer geld voor de bestaande technische opleidingen is zeker nodig. Maar we kunnen meer doen. De universiteiten kunnen samen de schat helpen delven door in alle regio's technische opleidingen aan te bieden.

Jongeren studeren bij voorkeur in de buurt waar ze zijn opgegroeid. In Noord- Brabant, met zijn TU/e in de buurt, kiest 20 procent van de jongeren voor een technische studie, terwijl in Noord-Holland, zonder technische universiteit, dat slechts 10 procent is en in Flevoland 8 procent. Hier ligt een kans voor universiteiten en overheden om samen te werken en in elke regio technische opleidingen te realiseren.

Samenwerken

Laten we niet langer ruzie maken over de herverdeling van budgetten. Te lang voelen universiteiten zich gedwongen de kaas van elkaars brood te eten. Regio's moeten samenwerken om al het technisch potentieel op te leiden waar het land behoefte aan heeft, en dat moet de overheid ruimhartig financieren, als koopmannen die investeren in hun toekomst. Op korte termijn kunnen universiteiten vaker actief samenwerken aan integratie van leermodules. Dit model is al succesvol binnen de universiteitsmuren. Denk aan de multidisciplinaire bètastudies in biotechnologie, milieutechnologie en levenswetenschappen van de Amsterdamse universiteiten. Een verstrekkender voorbeeld is de gemeenschappelijke opleiding Life Science & Technology van de universiteiten van Delft en Leiden.

Gegeven de regionale instroom van studenten moet het aanbod van techniekonderwijs op meer universiteiten worden gerealiseerd. Als voorbeeld zou de TU Eindhoven een dependance in Amsterdam kunnen hebben, en de Universiteit Utrecht met steun uit Twente, Delft en Eindhoven technische opleidingen kunnen aanbieden.

De technische hogescholen horen daar zeker een rol bij te spelen. Zij onderwijzen praktische vaardigheden die broodnodig zijn om academische ideeën te kunnen omzetten in een functioneel product. Door in alle regio's universitaire technische opleidingen aan te bieden, versterk je ook de doorstroming vanuit hogescholen naar universiteiten. De Haagse Hogeschool heeft al een vestiging in Delft, dichtbij een TU. Maar de vervolgstap van een hogeschoolopleiding Civiele Techniek in Alkmaar (InHolland) naar een universitaire master is ver weg. Of we het leuk vinden of niet, afstand beperkt de doorstroom.

Minister van binnenlandse zaken Kajsa Ollongren wil de verbinding tussen de noordelijke Randstad, zuidelijke Randstad en Brainport Eindhoven verbeteren om ze als één stedelijk netwerk te kunnen positioneren. Nederland aantrekkelijk maken voor (technisch) toptalent is een van de pijlers van dit nieuwe beleid.

Laten we daarbij niet ons eigen talent vergeten.

Lees meer opiniebijdragen van columnisten en lezers op trouw.nl/opinie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden