Bezorgdheid over missen van reken- en taallessen is maar gedeeltelijk terecht, zegt adviseur en coach Stan Put. Tijdens de coronacrisis krijgen kinderen gewoon les, en steken bovendien veel extra vaardigheden op.
Het thuisonderwijs verloopt al weken best goed, hoewel leerlingen in moeilijke thuissituaties aandacht en zorg tekortkomen. Iedereen die nu bijdraagt verdient respect.
De crisis demonstreert dat samenwerking het sleutelwoord is voor onderwijs, jeugdzorginstellingen en gemeenten. Alleen hiermee kunnen we vooruitgang boeken voor alle kinderen.
Na de meivakantie gaan de scholen deels weer open. Veel mensen hebben zorgen over leerachterstanden. Er is al discussie over de citotoets in juni. Wellicht signaleren we dan te weinig groei. Druk opvoeren en naar de zomerschool voor ‘slecht’ scorende kinderen? Of extra bijles voor de kinderen van rijke ouders? Kansenongelijkheid bevorderend.
De thuiszittende leerlingen worden nu al ‘coronageneratie’ genoemd. Zij hebben belangrijke onderwijsmomenten gemist, zegt men, en houden er de rest van hun leven last van. Maar er is juist een kans om de ‘harde’ kant van het onderwijs wat minder gewicht te geven. We hebben het altijd over flexibiliteit van kinderen. Normaal zuchten leerkrachten voor het eind van het schooljaar: de stof is afgerond, hoe nu de leerlingen bezighouden?
De kinderen missen geen onderwijs. Ze krijgen het aangeboden, maar dan door hun ouders. Door de huidige techniek kunnen de meeste vorderingen digitaal gevolgd worden. Er zijn belmomenten, videoconferenties en andere contactvormen met de leerkracht.
Hoezo leerachterstanden? Ik denk eerder aan een voorsprong. Wat leren we wel niet in deze crisis? Dat niets vanzelfsprekend is. Iedereen moet zich aanpassen. Dat vraagt flexibiliteit, creativiteit, incasseringsvermogen, samenwerking en humor. Dat leren onze kinderen. Met levenslange impact.
De belangrijkste vraag is, als de kinderen weer naar school mogen na de meivakantie: hoe gaat het met jou? Hierop volgen vragen als: hoe heb jij deze periode ervaren, en waar heb je de komende tijd behoefte aan? Wat kan de school hierin voor jou betekenen? Het sociaal-emotioneel welbevinden is altijd het allerbelangrijkste. Hoe gaat het weerzien met klasgenoten, is er groepscohesie? Dit is veel belangrijker dan het ‘harde’ leren, en vraagt allereerst aandacht. Rekenen en taal volgen dan vanzelf. De flexibiliteit van de kinderen gaat ons helpen, samen met goed gebruik van ondersteunende technieken. Na de crisis lonkt een betere balans tussen het ‘zachte’ en ‘harde’ leren, verzorgd door echte leerkrachten.
Lees ook:
De basisschool mag weer open na een sluiting die inderdaad niet zo zinvol was
De kinderopvang en het speciaal onderwijs kunnen na de meivakantie weer open, de basisscholen gaan dan half open. Naar het oordeel van het Outbreak Management Team is dat veilig. Dat advies roept vragen op.