CommentaarCoronavirus

Stop met fysieke vieringen in kerken, uit liefde voor de naaste

Ze zullen met veel minder zijn dan gebruikelijk, maar ook morgen komen in kerkgebouwen in het hele land nog gelovigen bijeen. In normale tijden gaan er in ons land wekelijks vele honderdduizenden gelovigen naar de kerk. Voor hen is de zondagse viering het centrum van hun geloofsleven: daar bidden ze, daar krijgt de christelijke gemeenschap vorm, daar ontmoeten ze God. In ­tijden van corona is de behoefte aan die vieringen groter dan normaal. Dat is begrijpelijk; voor gelovigen is de kerk een plek van troost en rust in onzekere tijden.

Afgelopen zondag werden veel kerkdiensten afgelast en verzonnen kerken nieuwe manieren om toch iets van een viering te kunnen houden: via Facebook, via YouTube, via in allerijl opgetuigde websites. Op veel ­andere plekken kwamen toch nog groepen gelovigen bijeen: een predikant, een paar kerkeraadsleden, een handjevol gemeenteleden. Ze hielden kerkdiensten die online werden gestreamd en zo door de rest van de gelovigen kon worden gevolgd. In een enkele kerk waren de groepen groter. Soms werd er nogal creatief omgesprongen met de richtlijn om niet samen te komen met ­groepen groter dan honderd mensen.

Niet noodzakelijk, wel onwenselijk

Ook al geldt die regel van maximaal honderd mensen nog steeds: de kerken zouden – net als de moskeeën – voorlopig met alle openbare vieringen moeten stoppen. Noodzakelijk zijn die vieringen niet. Onwenselijk wél: elke samenkomst, hoe zorgvuldig opgetuigd ook, vergroot de kans op besmettingen. Laat de kerken hierin een voorbeeldfunctie vervullen.

De rooms-katholieke kerk in ons land heeft alle ­zondagse missen geannuleerd, maar de doordeweekse vieringen gaan nog gewoon door. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) geeft kerkelijke gemeenten “het dringende advies om de voorkeur te geven aan online kerkdiensten of met zo min mogelijk mensen samen te komen”. Een advies om te stoppen met het fysieke kerkbezoek geeft de PKN niet, onder meer met het ­argument dat “er wat voor te zeggen valt om de lofzang gaande te houden”. Dat laatste klinkt mooi, maar die lofzang kan op tal van manieren gaande worden gehouden, ook buiten het stenen kerkgebouw.

Het mooie is: dat gebeurt ook al volop. Veel kerken zijn in een razend tempo alternatieven gaan verzinnen, meestal online. En er zijn in de kerkelijke gemeenschappen tal van initiatieven ontvouwd die erop gericht zijn de gemeenschap hecht te houden en tegelijkertijd iets te betekenen voor zwakkeren buiten de eigen ­kerkelijke kring. De kerken in ons land zouden de ­kansen die deze crisis biedt om de kerk te vernieuwen vol­uit moeten omarmen. En stop intussen met de ­fysieke vieringen, uit liefde voor de naaste.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden