null

OpinieGezondheidszorg

Stop met die vreemde numerus fixus, dan is het tekort aan tandartsen zo opgelost

Beeld Trouw

De beroepsvereniging voor tandartsen pleit voor meer tandartsen. Maar om de tekorten echt op te heffen zou de numerus fixus voor tandheelkunde afgeschaft moeten worden, vindt politiek auteur Nick Ottens.

Nick Ottens

A l jaren komt Nederland tandartsen tekort. Dit jaar werken er volgens de beroepsvereniging KNMT 9726: één tandarts per 1820 Nederlanders.

Het tekort is kleiner geworden. Sinds 2003 zijn er meer dan 2000 tandartsen bijgekomen, terwijl de bevolking in die tijd met een half miljoen groeide. Maar de aanwas komt vooral van buitenlandse universiteiten. In 2003 was 5 procent van de tandartsen in het buitenland opgeleid. Inmiddels is dat 20 procent. Verreweg de meesten komen uit andere EU-landen.

In Nederland bieden slechts drie universiteiten een opleiding tandheelkunde: Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Zij hebben dit jaar 259 plaatsen beschikbaar terwijl jaarlijks zo’n 300 tandartsen met pensioen gaan. De KNMT pleit voor verhoging van de numerus fixus naar 359 (Trouw, 4 mei). Dat zou een goede stap zijn, maar dan hebben we over een aantal jaar, als de bevolking verder groeit, weer dezelfde discussie.

Het aanbod wordt kunstmatig laag gehouden

De numerus fixus is een vorm van kartel die al decennia met instemming en inspraak van tandartsen wordt gehanteerd en waar tandartsen van profiteren. Het aanbod wordt kunstmatig laag gehouden terwijl de vraag weinig elastisch is.

Ook pleit de KNMT niet voor een structurele oplossing. Dat zou het opheffen van de numerus fixus zijn. Die is onnodig. Universiteiten kunnen ieder voor zich hun capaciteit vaststellen. Dat doen ze voor populaire studies als criminologie, psychologie, rechten en kunstmatige intelligentie. Waarom zou voor tandheelkunde een landelijk maximum moeten gelden?

Onder druk van de lage numerus fixus zijn in Amsterdam twee studies tandheelkunde samengevoegd terwijl de Universiteit Utrecht helemaal is opgehouden met het opleiden van tandartsen. Dat zonder plafond de universiteiten het aantal studenten niet zouden aankunnen, is dus weinig geloofwaardig.

Een tweede argument voor de numerus fixus, dat anders een overschot aan tandartsen ontstaat, is nog minder overtuigend. De overheid stelt namelijk de tarieven in de mondzorg vast, waardoor van concurrentie geen sprake is. Tandartsen hoeven niet te vrezen voor lagere inkomsten.

Mochten we zonder numerus fixus toch een overschot aan tandartsen creëren, dan is er altijd nog de uitlaatklep Europa: in Denemarken komen ze ook tandartsen tekort en daar verdient de gemiddelde tandarts bijna twee keer zoveel als hier.

Lees ook:

Brandbrief aan ministerie: er zijn veel te weinig tandartsen

Vergroot de groep die jaarlijks aan studie tandheelkunde mag beginnen, zo luidt het verzoek van tandartsen aan de overheid. Het tekort aan tandartsen is nijpend, al zijn er grote regionale verschillen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden