OpinieEmancipatie
Stop kinderen niet de hele week in de opvang, maar koester de deeltijdsamenleving
De emancipatiestrijd wordt verkeerd gevoerd, met de man als norm en het kind als slachtoffer. De hele week in de opvang zodat ouders fulltime kunnen werken, is de doodsteek voor een zorgzame samenleving, meent Margriet Zwart-Westers, theoloog en moeder van twee kinderen.
We wonen in een land waar veel ouders, met name moeders, ervoor kiezen om in deeltijd te werken. Dat doen ze in het belang van het kind en gezin. Zij investeren in een warm thuis, waar hun (jonge) kinderen in alle rust en vanuit veiligheid kunnen opgroeien en de wereld ontdekken.
Helaas staat deze keuze onder druk. Maatschappelijke organisaties als Women Inc. en politici als Rob Jetten (D66) pleiten ervoor dat beide volwassenen in een gezin voltijds gaan werken en dat kinderen meer naar de kinderopvang gaan, die dan ook gratis moet zijn. Het zou beter zijn voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, de carrièrekansen van vrouwen en hun financiële onafhankelijkheid in een relatie.
De emancipatiestrijd wordt zo verkeerd gevoerd. Opnieuw moet de vrouw zich schikken naar een mannelijke norm: de voltijdbaan. Jonge kinderen moeten hierdoor veel tijd zonder hun ouders doorbrengen.
Natuurlijk zijn er vrouwen die graag voltijds werken. Dat is prima. Maar wat onderbelicht blijft, is dat een grote groep ouders vrijwillig kiest voor deeltijdwerk. Zij willen een baan combineren met tijd en zorg voor hun kinderen. Dat is precies wat meer mannen zouden moeten doen. De last van het emancipatieprobleem moet verschoven worden van de vrouw naar de man. De vrouw die in deeltijd werkt, heeft een goed punt: dat ze voor haar eigen kinderen wil zorgen en ze hen niet alleen maar aan de staatsschool van Rob Jetten wil uitbesteden.
Als meer mannen in deeltijd gaan werken, krijgen meer kinderen tijd met hun vader. Dan ontstaat er ook vanzelf meer gelijkheid op de werkvloer en zullen carrièrekansen evenwichtiger worden. Dan wordt emancipatie ook eens een zaak van mannen in plaats van vrouwen en kinderen.
Veel ouders kunnen prima zelf de kinderopvang betalen. Het toeslagensysteem van de Belastingdienst kan simpeler en voor minder draagkrachtige gezinnen kan de opvang wellicht gratis zijn, maar het is onzin om gratis opvang mogelijk te maken voor ouders met goed inkomens. Het is helemaal niet erg als er een financiële prikkel is om wat minder te werken en er thuis voor je kind te zijn.
Fulltime werken is funest
Ten slotte nog dit. Volgens Women Inc., de organisatie die streeft naar gelijke kansen, is ook de ‘bv Nederland’ erbij gebaat dat meer vrouwen gaan werken. Maar willen we waarde afmeten aan het bruto binnenlands product?
Waarde zit niet alleen in betaalde banen, maar ook in de mantelzorg voor je vader en de assistentie bij het schoolreisje. Wie weet hoeveel zorgkosten er worden uitgespaard doordat al deze ‘niet-werkende’ volwassenen omzien naar een ander?
Ik vrees voor de samenleving waarin kinderen vijf dagen per week naar de opvang gebracht worden, zodat ouders voltijds kunnen werken. Het is de doodssteek voor de participatiesamenleving.
Het is funest voor alleenstaanden die een betaalbaar huis willen kopen. Funest ook voor de gezinnen waar een van de partners niet kan werken. Het ontneemt ouders de vrijheid en financiële ruimte om zelf voor hun kinderen te zorgen. Een paar dagen niet naar de opvang hoeven, wordt zo een privilege voor kinderen van rijke ouders.
Laten we onze deeltijdsamenleving koesteren. Laten we eens luisteren naar dat instinct van veel moeders om er voor hun kinderen te willen zijn. En laat meer mannen daarvan leren. Laten we koersen op een samenleving waarin een gezin met twee volwassenen rond kan komen van twee deeltijd-inkomens. Een samenleving waarin we zorgen dat alleenstaande ouders óók gelegenheid hebben om zelf voor hun kinderen te zorgen.
In zo’n land wil ik leven. Leve de Nederlandse deeltijdcultuur.
Lees ook:
Gratis kinderopvang? Dat is iets om serieus te nemen
De kersverse partijleider van D66, Sigrid Kaag, heeft haar wensenlijstje neergelegd. Daarop staat onder andere gratis kinderopvang. Dat kost wat, maar lost ook twee nijpende problemen op. Ten eerste de vreselijke toeslagenfraudejacht op onschuldige ouders. Het tweede voordeel is dat het de koopkracht vermeerdert van gezinnen met jonge kinderen.
Deeltijdbanen slecht? Ze brengen ons juist gelukkige kinderen
In Nederland wonen de gelukkigste kinderen ter wereld. Mede dankzij de deeltijdcultuur, betoogt freelance-journalist Martine Zwitserloot. Daar zou meer waardering voor moeten zijn.