null

OpinieGroene energie

Stop de strijd tegen de windmolen, voor groene energie zijn ook die nodig

Gemeenten vrezen weerstand voor windmolens, maar een goed evenwicht met zonneparken is hard nodig. Dat schrijven de Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer en de voorzitters van de zes energieregio’s in zijn provincie.

Jan van der Meer

Met veel ambitie hebben bestuurders zich ingezet om dertig regionale energiestrategieën (RES) op te stellen. Een afspraak uit het klimaatakkoord. Een ambitieus plan waarmee een duurzame energievoorziening mogelijk is. Neem de zes Gelderse RES-regio’s, waarvan de voorzitters meewerkten aan dit artikel. Ze willen samen ruim zes terrawattuur aan groene stroom realiseren. Dat komt neer op 17 procent van de landelijke doelstelling.

Uit angst voor weerstand tegen windturbines kozen veel lokale bestuurders voor zonneparken. Dit gebrek aan evenwicht kan leiden tot een instabiel netwerk en in Gelderland alleen al voor miljoenen euro’s aan extra investeringen voor het elektriciteitsnetwerk. Ook in de Gelderse plannen is het evenwicht zoek. Zoals in regio Arnhem-Nijmegen: 97 procent zon en 3 procent wind. Landelijk zien we dit beeld ook: 75 procent zon en de rest wind. Volgens Netbeheer Nederland kost dit 2,4 miljard extra aan investeringen. Netten worden namelijk ingericht op de piekmomenten. Op een zonnige zomerdag moet alle zonnestroom wel het net op kunnen. Dat betaalt de burger via het vastrecht. Dit moet anders.

Een besparing van 94 voetbalvelden

Voor Gelderland alleen al kan meer evenwicht tussen zon- en windenergie leiden tot een besparing van meer dan 56 procent, oftewel 363 miljoen euro. Wordt het systeem efficiënter en meer in balans ingericht, dan levert dit landelijk 60 procent besparing op. Het scheelt ook hectares ruimte. Voor Gelderland betekent meer evenwicht een besparing van 94 voetbalvelden ruimte. Ook de aanleg kan sneller, omdat er minder onderstations voor de zonneparken hoeven te komen.

Iedereen heeft belang bij clustering van wind en zon in een goede balans. Als het waait dan schijnt de zon vaak niet en andersom. De perfecte mix is nodig in combinatie met inzetbare gascentrales voor als er geen zon en wind zijn. Willen we wethouders én gemeenteraden overhalen om te kiezen voor meer windmolens, dan is overtuiging nodig. Stel een nationaal windfonds in. Betaal dit uit de besparing die evenwicht in zon- en windenergie oplevert. Benut dit ook voor een finan­ciële prikkel zodat gemeenteraden en wethouders kiezen voor meer windprojecten.

De gemeenschap ziet zich beloond met een vernieuwd zwembad, wijkcentrum of park waarvoor anders geen geld is. In feite betekent dit een lastenverlichting voor de burger. Dat vergroot het draagvlak voor de energietransitie.

Jan van der Meer schreef dit stuk mede namens de voorzitters van de Gelderse RES-regio’s: Harriet Tiemens, Sander van ’t Foort, Joost Reus, Jos Penninx, Bob Bergkamp en Frans Langeveld.

Lees ook:

Nederland goed voor helft van nieuwe windenergie in Europa

De hoeveelheid beschikbare capaciteit om windenergie op te wekken in Europa is afgelopen jaar met 2,9 gigawatt toegenomen, becijferde brancheorganisatie WindEuropa.

Tennet draait recordomzet en gaat fors investeren in groene energie

Stroomnetbeheerder Tennet zet in Horn (Groningen) nieuwe hoogspanningsmasten neer. De oude verbinding tussen Groningen en de Eemshaven wordt vervangen door een nieuwe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden