OpinieCoronacrisis

Stop bescherming van vleermuizen, er zijn er veel te veel en ze verspreiden gevaarlijke ziektes

Niemand weet eigenlijk waarom vleermuizen behoren tot de best beschermde dieren ter wereld. Onderzoeksrapporten over nut en noodzaak van deze bescherming zijn flinterdun. En ze gaan volkomen voorbij aan het feit dat dit dier de bron is van dodelijke ziektes, stelt Joost van Raay, lezer te Breukelen

De Zoogdiervereniging probeert de rol van vleermuizen in de verspreiding van de meest vreselijke ziektes te bagatelliseren. Ooit gestart als een platform voor mensen die gewoon belangstelling hadden voor zoogdieren, is ze nu een organisatie die zich voor een belangrijk deel bezighoudt met het op activistische wijze beschermen van vleermuizen en het daaraan gekoppelde verdienmodel.

De vleermuis is een van de best beschermde dieren van de wereld. Waarop deze bescherming is gebaseerd weet niemand. Vleermuizen zijn dragers en verspreiders van de gevaarlijkste ziektes. Onderzoeksrapporten naar nut en noodzaak van deze dieren zijn flinterdun en er wordt in die rapporten door slechts een handvol wetenschappers in de wereld steevast naar elkaars onderzoeken verwezen. Deze rapporten met een ogenschijnlijk lange lijst van eerdere onderzoeksresultaten bevatten steeds dezelfde aannames en namen. Ook herhaalde verwijzingen naar eerdere rapporten van jezelf blijken nodig om er enige wetenschappelijke substantie aan te geven.

Weinig wetenschappelijke bewijzen

Wie de moeite neemt de rapporten over dit beestje te lezen, zal weinig wetenschappelijk onderbouwde bewijzen vinden voor de bijna mythische eigenschappen die aan de vleermuis worden toegekend. Ondanks dat is men erin geslaagd overheden ervan te overtuigen bescherming van vleermuizen in wetgeving te verankeren.

Wat we inmiddels wel weten is dat zij met dit coronavirus hun zeer kwalijke reputatie wederom hebben bevestigd. De gevaren van vleermuizen worden door deze vereniging stelselmatig gerelativeerd en zelfs ontkend. In het licht van de voorlopige resultaten van Chinees wetenschappelijk onderzoek is het ontluisterend dat de Zoogdiervereniging er als de kippen bij was om een artikel op hun website te plaatsen waarin zij probeerden om de schuld voor het coronavirus bij andere dieren te leggen die als tussengastheer fungeerden. Een laakbare poging om de imagoschade te beperken. 

Bron van dodelijke ziektes

Het gaat volledig voorbij aan het feit dat de vleermuis de bron is van het coronavirus en vele andere dodelijke ziektes. Het staat nu reeds vast dat de vleermuis na het rijtje ebola, rabies en coronavirussen waaronder sars, mers en covid-19, ook in de toekomst hofleverancier van nieuwe dodelijke ziektes zal blijven. Er zijn veel te veel vleermuizen en de bescherming en fokprogramma’s van zwaar gesubsidieerde clubs  zorgen ervoor dat hun aanwezigheid tot steeds grotere overlast bij de mensheid zorgt.

Naast de ziektes die ze verspreiden is er de economische schade die met de komst van de laatste coronavariant pijnlijk aan het licht komt. Ook de overheid besteedt veel tijd en geld aan de impact van de agressieve lobby van het handjevol vleermuisliefhebbers. Niet zelden worden hele bouwprojecten stilgelegd omdat er een vleermuis wordt aangetroffen. De Raad van State heeft zich talloze keren laten verleiden tot een uitspraak waarbij bouwactiviteiten werden stilgelegd omdat de bouwers niet konden aantonen dat het beest gewoon een straatje verderop gaat.

Er zijn zelfs voorbeelden van gebouwen die door deze beesten zijn gekraakt en nooit meer door mensen in gebruik zullen worden genomen. Een van de meest misbruikte zinnen door beschermers als deze is: “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat….”, en dan komt er vaak een verwijzing naar een onderzoek dat minder onderbouwing heeft dan het profielwerkstuk van mijn zoon.

Op voorspraak van de eveneens zwaar gesubsidieerde advocaat van de Zoogdiervereniging wordt dan gekozen voor de stelling dat niet is aangetoond dat het beest er niet onder zal leiden. En dus zetten we Nederland op slot en bestrijden we de overdracht van dodelijke ziektes vooralsnog niet bij de bron; “Bats First”!

Lees ook:

Het virus houdt zich schuil in het beest

Het nieuwe coronavirus is een zoönose, het sprong over van een dier, vermoedelijk een vleermuis. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, en zeker ook niet de laatste. De meeste nieuwe infecties komen van een dier.

Waarom het coronavirus een zegen is voor de biodiversiteit in China

In de strijd tegen het coronavirus heeft China tijdelijk de handel in exotische diersoorten verboden. Dat is een zegen voor de biodiversiteit, vooral op die van andere continenten. Dus waarom geen permanent verbod?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden