Ik deug

Stiekem een gps-app installeren op de telefoon van uw puberdochter

null Beeld
Beeld

Op het randje of net eroverheen? In Tijd leggen we u wekelijks alledaagse en minder alledaagse dilemma’s voor.

Redactie Trouw

“Kijk”, zegt hij enthousiast, en wijst op zijn telefoon: “Ik kan dus precies zien waar ze zijn.” De rest van het gezelschap buigt zich over het scherm en ziet een plattegrond van de stad, aan een van de grachten licht een pulserend rondje op. “Ze zijn in een pand aan de Utrechtse Oudegracht, ter hoogte van nummer 260.” Hij klinkt als een agent in ‘Opsporing verzocht’. Het is vrijdagavond. Ze kwamen eten, het bevriende stel, en nu zijn beide oudste dochters (16) samen de deur uit gegaan. “Even chillen bij Anouk.”

En nu laat de vader dus de ‘track and trace’-app zien die hij op de telefoon van zijn dochter heeft geïnstalleerd, zonder dat zij het weet. Want ja, hij vindt het fijn om te controleren waar ze is, maar zij moet zich onbespied wanen. Stel nou dat ze uren niets van haar horen en ze geen idee hebben waar ze uithangt? Privacy? Ze is pas zestien! Woont die Anouk trouwens wel aan de Oudegracht? Nee? Dus ze zijn bij ­iemand anders??

Wat vindt u, kun je als ouder ongevraagd een dergelijke app installeren? Waar houdt ouderlijk toezicht op en begint de tienerprivacy?

Vorige week stond de kwestie afvalscheiding centraal. Bent u wat dit betreft altijd heel consciëntieus bezig? Een greep uit uw reacties.

Makkelijk praten

Misschien heb ik makkelijk praten met drie afvalscheidingscontainers naast mijn huis en oud papier dat tweewekelijks wordt opgehaald (ik hoef niet te sjouwen met zakken troep), maar afval scheiden is een tamelijk eenvoudige manier om je bijdrage te leveren aan een beter milieu. Daar mag je best een beetje moeite voor doen. Batterijen in de groene bak? Waar zit je verstand? Die kun je in elke supermarkt inleveren, dus die had ze best in haar jaszak kunnen laten zitten.

Kim Sinnige, Abbekerk

Heel verleidelijk

Met een grote hoeveelheid zorgvuldig opgespaard karton, papier en labels van theezakjes, stonden mijn partner en ik beteuterd naar de opnieuw volle papiercontainer in de straat te staren. Geen van beiden hadden we nog zin om de bagage voor de derde keer onze bovenwoning terug in te slepen. In de restafvalcontainer ernaast was nog wel plek. Maar ook buren die ons voorgingen, wilden hun scheidingswerk niet onbeloond laten en waren al begonnen met stapelen van hun kranten en dozen naast de containers. Twee weken later lag er een brief op de mat. De opruimdienst had in het vuil een envelop met onze gegevens gevonden: 125 euro boete voor het verkeerd aanbieden van ons afval. Niet meer scheiden is soms verleidelijk.

Jade van Doornik, Rotterdam

Ze bekijken het maar

Afvalverwerking is voor overheden en bedrijven een economisch model dat met strengere regels en steeds hogere tarieven in balans wordt gehouden. In veel gemeenten wordt steeds meer geëist en geïnd, terwijl er steeds minder tegenover staat. Verbazingwekkend jargon – optimalisatie afvalbakken met gedragskennis, inspiratielijst afval scheiden, de afvalcoach – verhult onmacht en onkunde. Gevolg: het milieubewustzijn delft het onderspit tegen ergernis over politieke wanen en de arrogantie van het eigen gelijk. Het verzet tegen lokaal afvalbeleid groeit aantoonbaar. Ik ben voor een schone wereld, maar een kleine moeite is na weer een lastenverzwaring of een belerend bericht soms te veel. Als afvalscheiding wordt afgedwongen maar niet geregeld, dan bekijken ze het maar. Maar afgewerkte olie en batterijen gaan altijd naar een inzamelpunt.

Eric P. de Roo, Tilburg

Mail uw reactie in maximaal 120 woorden met uw naam en woonplaats naar tijdreacties@trouw.nl (anoniem kan ook). Kijk ook op trouw.nl/ikdeug en geef uw mening. Heeft u zelf een moreel dilemma? Dat kan naar hetzelfde mailadres. Wij plaatsen uw kwestie – anoniem – in deze rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden