null Beeld

CommentaarSuriname

Steun voor Suriname is teken van vriendschap, de lastige dossiers komen later wel

In nood leer je je vrienden kennen. Het is dan ook goed dat er vanuit Nederland volop hulp komt voor Suriname nu dat land hard is getroffen door de corona-epidemie. Jarenlang waren goede betrekkingen onmogelijk door het presidentschap van Desi Bouterse – couppleger, veroordeeld voor de Decembermoorden in 1982 en in Nederland ook nog veroordeeld voor drugshandel. Nadat Bouterse vorig jaar als president plaats heeft moeten maken voor Chan Santokhi, is ruimte ontstaan om de relatie te normaliseren.

En die relatie is er en blijft. Suriname mag dan sinds 1975 onafhankelijk zijn, er wonen in Nederland evenveel mensen met Surinaamse wortels als er mensen in Suriname zelf wonen. Voor het goed verwerken van het koloniale verleden, inclusief de slavernij, is daarnaast een open en gelijkwaardige dialoog nodig. Verder heeft Nederland nog een deel van de steun vastgehouden die het Suriname had beloofd bij onafhankelijkheid. Geld dat het land goed kan gebruiken.

Want als deze coronacrisis iets duidelijk maakt, dan is het dat Bouterse het land verarmd heeft achtergelaten, met een grote staatsschuld en een slechte financiële huishouding. Er zijn mede daardoor onvoldoende middelen in de gezondheidszorg, de ic's liggen totaal vol en er is onvoldoende personeel. Geldgebrek en de scepsis onder de bevolking hebben er bovendien voor gezorgd dat het vaccinatieprogramma nauwelijks op gang is gekomen. Dat wreekt zich nu de besmettelijkere Braziliaanse variant van het coronavirus om zich grijpt.

Te treurig voor woorden

Het is daarom hartverwarmend dat Nederlandse artsen en verplegend personeel bijspringen, terwijl ze nog nauwelijks bekomen zijn van alle inspanningen in eigen land. Ook is het goed dat er tienduizenden vaccins vanuit Nederland naar Suriname worden gestuurd en dat wordt geholpen met onmisbare zaken als zuurstof en beschermende kleding. Dat door Surinaamse Nederlanders ook iets eenvoudigs als paracetamol moet worden ingezameld, omdat dit in Suriname schreeuwend duur is, is typerend en eigenlijk te treurig voor woorden.

Santokhi had met zijn regering eigenlijk eerder een hardere lockdown moeten instellen. Het is nu vooral zaak tempo te maken met het vaccineren. Laat Nederland niet te terughoudend zijn met het verschaffen van nog meer vaccins. Dit is niet alleen een humane daad, maar ook een investering in een betere relatie. Politiek blijven er lastige dossiers genoeg over, zoals de financiële afwikkeling, of de positie van vicepresident Ronnie Brunswijk – net als Bouterse in Nederland veroordeeld. Maar in tijden van crisis moet vriendschap voorop staan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden