null Beeld

CommentaarVerkiezingen

Stemmen is ook respect tonen voor onze kwetsbare democratie

Redactie Trouw

Mede door het mooie weer en de losgelaten coronamaatregelen, was er in het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen eindelijk iets van campagnesfeer zichtbaar. Op de lokale markten, in de winkelcentra en de wijken liepen vele duizenden vrijwilligers vrolijk in het zonnetje campagne te voeren voor hun partij.

Maar naast vrolijkheid, was er ook ongemak. Omdat het contrast zo groot is met de verwoestende oorlogsbeelden die uit Oekraïne op ons afkomen. Die beelden blijven op het netvlies hangen. De eerste Oekraïense vluchtelingen lopen inmiddels al in Nederland rond. Mensen die in allerijl huis en haard achterlieten, en hier zijn opgevangen door kennissen, vrienden of familie. Deze Oekraïners kijken machteloos toe hoe Rusland hun prille, vrije en democratische land om zeep brengt.

Een gevoel van machteloosheid voelen ook Nederlanders. Oekraïne laat zien dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, en democratie geen rustig bezit. Het blijkt vrij eenvoudig om deze grondrechten in luttele weken weg te vagen. In Oekraïne vechten burgers er nu hard voor en daar kijken we met respect, verbazing en enige schaamte naar.

Democratie vraagt voortdurend om onderhoud

In Nederland wordt er veel geklaagd over de politiek en het bestuur. Het vertrouwen in de overheid is niet eerder zo laag geweest. Groningers en de ouders van de kindertoeslagenaffaire voelen zich terecht in de steek gelaten. En over de onbeholpen wijze waarop met de coronacrisis is omgegaan, valt ook nog veel te zeggen. Toch valt die kritiek weg bij het gegeven dat Nederland nog steeds een democratisch en vrij land is.

Democratie is per definitie imperfect, en vraagt voortdurend om onderhoud. Maar de kern is dat er gewone mensen voor vier jaar worden gekozen om namens ons ingewikkelde keuzes te maken tussen de vele, vaak tegenstrijdige belangen. Met die keuzes kan iemand het oneens zijn, ze kunnen teleurstellen of zelfs fout gevonden worden. Maar niemand heeft het in een democratie alleen voor het zeggen. Voor elk besluit moet er een meerderheid worden gevonden in het parlement, de provincie of de gemeenteraden.

De kiezer mag het bestuur ook afrekenen

En elke vier jaar mag de kiezer het bestuur ook afrekenen op de genomen besluiten. Daarom zijn verkiezingen het feest van de democratie. De komende dagen mag er voor de gemeenteraden worden gestemd. De lokale democratie is ondanks alle problemen nog steeds springlevend. Er zijn dit jaar maar liefst 60.000 kandidaats-raadsleden die strijden voor pakweg 8500 raadszetels.

Het enige wat de kiezer hoeft te doen, is naar de stembus gaan en stemmen op de partij of kandidaat van zijn voorkeur. Dat is uit respect voor onze democratie toch niet te veel gevraagd?

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden