OpinieRookverbod

Stel rookvrije horeca niet uit

Veel mensen snakken ernaar eindelijk rookvrij uit te kunnen gaan, stelt lezer Peter de Kort.

De Hoge Raad oordeelde onlangs dat alle inpandige rookruimtes onmiddellijk rookvrij moeten worden gemaakt. Maar wat spreekt staatssecretaris Blokhuis af met Koninklijke Horeca Nederland (KHN)? Cafébazen met een rookruimte mogen de asbakken nog een half jaar laten staan (Trouw, 19 oktober). “Door dit uitstel hebben zowel de horecaondernemers als de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) meer tijd om zich voor te bereiden op de verandering”, zegt Blokhuis.

Je zou bijna denken dat dit een 1-aprilmop is. Het rookvrij maken van een ruimte kan meestal in één seconde worden geregeld. Een ‘Verboden te roken’-sticker op de voormalige rookruimtedeur plakken en klaar is Kees. Rookruimtes afbreken hoeft meestal niet. De voormalige rookruimte in kroegen en discotheken kan mooi gebruikt worden als een rookvrijere stiltekamer of ‘chillroom’ voor bezoekers die de discorook, herrie of drukte even beu zijn. En de tijd die de NVWA extra kwijt is aan controles is ook nihil. Als je een horecapand betreedt, ruik je en zie je in één oogopslag of er wordt gerookt.

Oneerlijke concurrentie

Koninklijke Horeca Nederland is blij is dat de controles tot 1 april zijn uitgesteld. Die datum sluit namelijk aan bij het begin van het terrasseizoen, zodat rokers buiten kunnen zitten. Minder relevant vindt KHN dat rokers en niet-rokers die buiten in de frisse lucht willen vertoeven op terrassen, nu nog meer in de rook komen te zitten en dat kleine horeca zonder rookruimte nog langer met oneerlijke concurrentie te maken hebben.

Het is raar dat KHN continu opkomt voor grote horecapanden die in die elf jaar al ruimschoots hun investeringen hebben terugverdiend. Omdat kleine horecagelegenheden zonder rookhok meestal geen terras hebben, was het logischer en socialer geweest dat KHN meer was opgekomen voor de kleine horeca-eigenaren en naast het accepteren van het eerder sluiten van de rookhokken had gepleit voor het onmiddellijk rookvrij maken van de terrassen, in plaats van pas in 2022.

Schoonmaken na sluitingstijd

Blokhuis had door het besluit van de Hoge Raad nu ook de rookhokken in overheidsgebouwen en bedrijfsgebouwen kunnen verbieden. Want de argumenten die ten grondslag liggen aan het besluit, zijn van toepassing op alle andere rookruimtes en terrassen. De Hoge Raad verbiedt namelijk die ruimtes, omdat er sociale druk kan ontstaan om als niet-roker een rookruimte te betreden en omdat personeel de ruimte na sluitingstijd moet schoonmaken. Bovendien zegt de Raad dat het niet te vermijden is dat rook via de steeds opengaande rookkamerdeur in het rookvrije deel in een aangrenzende ruimte komt.

Horecapersoneel in panden die een rookruimte hadden en nog een rookterras hebben, zijn nu extra de klos. Zij moeten de gasten die eerst in het rookhok zaten in de daardoor toenemende rookoverlast buiten blijven bedienen, terwijl in de rookruimtes bedienen al was verboden sinds 2008 om zo het personeel te beschermen.

Overlast op straat

Naast het meteen sluiten van alle rookhokken, kunnen kleinere en grotere sociale horecaondernemers én hun personeel beter aan KHN én staatssecretaris Blokhuis vragen het volledig rookvrij maken van terrassen te vervroegen naar bijvoorbeeld 1 april 2020 en tegelijkertijd eisen grote rookvrije zones grenzend aan de horecagelegenheden in te stellen, zodat rokers minder overlast op straat kunnen veroorzaken. Dit is gezonder voor het bedienend personeel, de omwonenden en maakt de concurrentiepositie voor terrasloze horecaondernemers sterker.

Miljoenen klanten zullen dan, met name de ruim één miljoen chronische longpatiënten, een gat in de frissere lucht springen. Na elf jaar ineffectief zigzaggend anti-rookbeleid snakken vooral zij ernaar eindelijk echt rookvrij uit te kunnen gaan.

Lees ook:

Het einde is nu écht in zicht voor de rookruimte

De rookruimtes in de horeca mogen langer open blijven, al heeft de rechter ze verboden. Het kabinet geeft cafés respijt. Andere rookruimtes moeten juist sneller dicht.

Kroegeigenaar Minnes neemt noodgedwongen afscheid van zijn rookhok

De Hoge Raad heeft rookruimtes vrijdag per onmiddellijk verboden in horecazaken. Uitbater Paul Minnes treurt om zijn rookhok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden