null

OpinieMondkapjes

Stel mondkapjes verplicht anders dreigt het uit de hand te lopen

Bij twijfel niet doen, dat uitgangspunt is niet aan de orde nu er een pandemie heerst, schrijft Jacques Hutten. Hij pleit ervoor het dragen van een mondkapje toch maar verplicht te stellen.

Jacques Hutten

De mondkapjesdiscussie blijft Nederland verdelen. Kees Ruissen, voormalig huisarts, pleit voor het aloude adagium ‘in dubio abstine’, bij twijfel niet handelen, en dus afzien van mondkapjes (Opinie, 10 augustus).

Dit adagium valt zeker te onderschrijven indien er een mogelijkheid bestaat van bijkomende schade door datzelfde ingrijpen en er onzekerheid bestaat ten aanzien van de positieve effecten van dit ingrijpen. Het is echter de vraag in hoeverre de mondkapjesplicht kan leiden tot negatieve effecten op de lichamelijke gezondheid. Bij de vele gezondheidswerkers is hiervan mijns inziens niets gebleken.

Natuurlijk is het dragen wel lastig, maar de tijdsduur van het dragen kan beperkt worden tot de situaties waar het afstand houden niet goed mogelijk of handhaafbaar is. Ook het goed om kunnen gaan met deze kapjes vergt de nodige instructies, naast positieve motivatie.

Wetenschappelijke harde bewijzen voor de positieve effecten van het dragen zijn er tot dusverre niet, evenmin als overigens het tegendeel, wat niet zo gek is voor een nieuw virus wat al vele malen voor verrassingen heeft gezorgd.

Aanwijzingen, geen hard bewijs

Jaap van Dissel is zeker een gerespecteerd wetenschapper en hij heeft gelijk dat de anderhalve meter afstand de meest efficiënte maatregel is, maar helaas is deze niet altijd haalbaar of handhaafbaar.

En intussen zijn er wel aanwijzingen (geen hard bewijs!) dat een brede draagplicht enig positief effect kan hebben, zowel door een rem op verspreiden van grotere druppels als wel op het gedrag van mensen. Er zijn derhalve vele wetenschappers, virologen en epidemiologen, in binnen- en buitenland, die om deze redenen juist wel pleiten voor een draagplicht op die plaatsen waar de besmettingskansen hoger liggen.

Het is dan ook de vraag of het uitgangspunt ‘in dubio abstine’ op termijn wel handhaafbaar is nu het aantal besmettingen op diverse plaatsen snel oploopt en het GGD-contact-onderzoek de regie lijkt te verliezen.

Soms moet je de koers durven verleggen, zeker met een epidemie die de komende maanden weleens uit de hand zou kunnen lopen met mogelijk een nieuwe lockdown met alle bijkomende economische en gezondheidsschade van dien. Theo Vos waarschuwde daar voor (Trouw, 10 augustus).

Misschien zou het adagium ‘better safe than sorry’ dan wel eens van grotere wijsheid kunnen getuigen.

Lees ook:

Is het nut van mondkapjes twijfelachtig? Zie er dan van af

De ervaring van Jaap van Dissel staat in een lange traditie van geneeskunde: is het nut van mondkapjes twijfelachtig, zie er dan van af. Dat beaamt voormalig huisarts Kees Ruissen na kritiek op de RIVM-directeur in het debat over een mondkapjesplicht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden