null

OpinieAardbevingsschade

Stel een minister aan die zich volledig richt op afhandeling van de Groningse aardbevingsschade

De overeenkomsten tussen de toeslagenaffaire en de afhandeling van de Groningse aardbevingsschade zijn opvallend groot. Ook de slachtoffers in Groningen verdienen een snelle oplossing, vinden SP-Kamerleden Sandra Beckerman en Renske Leijten.

Het schandaal met de toeslagen heeft de politiek op haar grondvesten doen schudden. Jarenlang werden onschuldige mensen tot fraudeur bestempeld en financieel volledig uitgekleed. Vanwege een laag salaris, een groot gezin of een bepaalde afkomst zijn mensen geselecteerd als risico en daarna niet meer persoonlijk beoordeeld. Gevolg: vele excuses, een gevallen kabinet en een enorme operatie om schade te vergoeden en te herstellen.

Voor mensen die gedupeerd zijn door de aardbevingen in Groningen klinken de excuses en erkenning bekend in de oren. Ook zij werden slachtoffer van de overheid die hen niet beschermde. Toch zitten nog tienduizenden mensen met kapotte huizen. Als we de gedupeerden van de toeslagen én de gaswinning een echte toekomst willen geven, moeten we deze twee schandvlekken radicaal anders gaan oplossen.

Het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie kinder­opvangtoeslag heet Ongekend onrecht. Het onrecht in Groningen is ‘gekend’. In 2018 zei minister-president Mark Rutte: “Wij hebben diep spijt en maken excuses”. In 2019 noemde hij het een nachtmerrie en bood hij driemaal excuses aan. In 2021 stelde hij dat de trage afhandeling van de aardbevingsschade een ‘smet op zijn premierschap’ is.

De vele excuses ten spijt staan er op dit moment ruim 30.000 schademeldingen open. Slechts 5 procent van de aangemerkte onveilige woningen is daadwerkelijk versterkt of herbouwd. De sfeer in Groningen wordt grimmig, concludeerde Trouw in december. Hopen op iets dat niet komt, telkens weer gebroken beloftes: het is slopend. Terwijl door de excuses en beloftes velen buiten Groningen denken dat de ramp eindelijk wordt opgelost.

De manier waarop de overheid met gedupeerden omgaat, richt meer schade aan dan de aardbevingen zelf. Er zijn genoeg rapporten geschreven over hoe en waar de huidige aanpak faalt. Gedupeerden worden geconfronteerd met bureaucratie en ze worden tegen elkaar uitgespeeld.

Nieuwe trauma’s en nieuw verdriet

Dit gebeurde ouders in de toeslagenaffaire ook. Na excuses en een traan van Rutte vorig jaar werd een compensatieregeling bedacht die gedupeerden ánders zou compenseren. Het gevolg was een bureaucratische organisatie en opnieuw de Belastingdienst tegenover de gedupeerde gezinnen. Nieuwe trauma’s en nieuw verdriet.

Na het rapport Ongekend onrecht is het onderscheid tussen gedupeerden eindelijk opgeheven en is er een snelle afwikkeling van een ruime compensatie beloofd. Laten we dit ook doen voor Groningen.

Concreet betekent dit dat er voor Groningen in het komende kabinet een aparte minister moet komen die zich volledig richt op het oplossen van deze ramp. Dat kan alleen met een echte crisisaanpak. Er moet één organisatie komen met mandaat waar bewoners terecht kunnen voor schade, versterking, compensatie van waardedaling en immateriële schade. Iedereen moet in 2021 duidelijkheid krijgen. Alle gedupeerden die in het verleden een te lage compensatie hebben gehad, moeten alsnog compensatie kunnen krijgen.

Duizenden Groningers zijn ziek door de manier waarop de Staat met ze is omgegaan. Dit kan alleen worden opgelost door de oorzaken aan te pakken en te zorgen voor goede zorg.

Jarenlang is tienduizenden mensen en zeker honderdduizend kinderen een toekomst ontnomen. Dit omdat politiek en bestuurlijk Nederland ver weg ligt van Groningen en geen kennis heeft van de economische situatie van een laag inkomen. Politici keken weg, negeerden de problemen. Zowel Groningen als de toeslagenaffaire schaden het vertrouwen in de overheid.

Wat pijn doet, is dat als KLM geld nodig heeft, de rode loper uit ligt, maar dat compensatie van gedupeerden moeilijk wordt gemaakt. Waar je ook woont, wat je verdient, iedereen verdient eerlijke politiek. We mogen Groningen en de toeslagenaffaire nooit vergeten. Als dit niet wordt opgelost, verliezen we allemaal.

Lees ook:

In Groningen verwachten ze inmiddels niks meer van de overheid. ‘We krijgen spiegeltjes en kraaltjes’

Het was dit jaar relatief stil rond de slachtoffers van de aardbevingsschade in Groningen. Toch beefde de bodem zesenzestig keer in de eerste elf maanden van 2020. Drie gedupeerden vertellen over hun rampspoed.

Nog eens 1,5 miljard extra voor versterking Groninger bevingsgebied

Het Rijk trekt anderhalf miljard euro uit voor het Groninger aardbevingsgebied. Dit geld komt boven op de 1,15 miljard die het in 2018 beschikbaar stelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden