Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Stef Blok is ongeschikt als diplomaat, dat kan hij niet wegpoetsen

Opinie

Redactie

Minister van buitenlandse zaken Stef Blok op bezoek bij zijn Cypriotische collega Nikos Christodoulides, op 6 september. © EPA
Commentaar

Dat de coalitie Stef Blok deze week genade verleende, was politiek gezien misschien logisch. Maar voor Nederland, dat moet omgaan met vele buitenlanden, is het schadelijk.

De Tweede Kamer maakte zich deze week in het debat met minister Stef Blok van buitenlandse zaken vooral druk om dit punt: meende de minister nu echt wat hij had gezegd over de multiculturele samenleving en het ­genetisch onvermogen van de mens om vreedzaam ­samen te leven? Dat leverde een interessant schouwspel op: coalitiepartners die de VVD-minister in de hoek probeerden te drijven, samen met een deel van de ­oppositie, om zijn meningen te ‘ontmenen’.

Lees verder na de advertentie

Kritiek kwam er uiteraard ook, toen Blok bakzeil haalde. ‘Politieke castratie’, aldus Geert Wilders, de ‘deugbrigade’ was aan het werk, in de woorden van partij­genoot Klaas Dijkhoff. Er was zelfs het verwijt van ­gedachtepolitie door een columnist van deze krant.

Een ander mens dwingen iets anders te vinden dan hij vindt, heeft inderdaad politionele trekken. Gedachten zijn vrij, ook als ze gitzwart, reactionair of defaitistisch zijn. Maar daar ging het hier niet om. Gedachten waren uitgesproken, en wel door een bewindspersoon. Dat wist Stef Blok ook. Aan het begin van het debat zei hij: “Ik had dit niet moeten zeggen als minister van buitenlandse zaken.”

Diplomaten weten te zwijgen, zijn in staat relaties aan te gaan met ­onbekenden, zelfs met vijanden, en houden waar nodig de kaarten voor de borst

Genade

Blok deed zijn gewraakte uitspraken voor de zomer op een besloten bijeenkomst, maar was daar in functie. Geen twijfel mogelijk. Het evenement was op het Binnenhof, de organisatie ervan was in handen van zijn eigen ministerie en het gehoor een keurkorps van internationale organisaties.

Wat Blok in het hele debat dus niet kon wegpoetsen: hij is ongeschikt als diplomaat. Diplomaten weten te zwijgen als het moet, zijn in staat relaties aan te gaan met ­onbekenden, zelfs met vijanden, en houden waar nodig de kaarten voor de borst. Daar helpt geen volle agenda tegen, of het verweer dat andere ministers nog steeds met je willen afspreken.

De coalitie heeft Blok genade verleend. Vanuit de ­politiek logisch, gezien de schade die de VVD al eerder opliep en het feit dat de regering nog maar net uit de startblokken is. Maar voor Nederland met zijn ­vele buitenlanden is het schadelijk. Gelukkig is er nog minister en topdiplomate Sigrid Kaag die hem terzijde staat.

In het debat zei Blok na lang aandringen toch wel een beetje hoopvol te zijn over de multiculturele ­samenleving, maar dat het ‘voortdurende, grote ­inspanningen’ vergt, vooral van nieuwkomers. Laat hij dat de komende maanden op zichzelf toepassen. Hij mag van de Kamer blijven, maar dat zal van hem ­voortdurende en grote inspanning vergen.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

De positie van Blok is op alle fronten verzwakt

Stef Blok moet verder als minister-met-getroebleerde-relaties. Met de Kamer, met zijn eigen departement én met het buitenland.

Minister Blok had wel een punt, maar hij liet een cruciale toevoeging achterwege

Stef Blok had aan zijn twijfel over multiculturele samenlevingen iets moeten vastplakken, meent arabist Jan Jaap de Ruiter. Waarom zei hij niet dat het bacil van de xenofobie weliswaar van nature rondwaart, maar dat hij zich juist daarom met hart en ziel wil inzetten voor inclusiviteit? 

Deel dit artikel

Diplomaten weten te zwijgen, zijn in staat relaties aan te gaan met ­onbekenden, zelfs met vijanden, en houden waar nodig de kaarten voor de borst