CommentaarKerkgebouwen

Steeds breder wordt erkend dat het religieus erfgoed van belang is

Het is eigenlijk raar dat het zo lang heeft moeten duren, maar eindelijk beginnen de Nederlandse gemeenten zich te bekommeren om de toekomst van hun religieus erfgoed. Deze krant schreef er zaterdag over: veel meer gemeenten dan verwacht willen plannen maken om ervoor te zorgen dat hun kerken op de een of andere manier behouden kunnen blijven.

Het mag raar genoemd worden dat het zo lang heeft geduurd, gezien het belang van die kerkgebouwen voor dorpen, wijken en buurten. Ook al zijn ze lang niet allemaal van onmisbare architectonische waarde, voor veel kerken geldt dat het bakens zijn. Voor gelovigen dragen de gebouwen de herinneringen aan belangrijke momenten in hun leven. Maar ook voor veel niet-kerkgangers zijn de kerken van waarde. Het is al vaak zat gebeurd dat bewoners – gelovig én ongelovig – in actie kwamen om ervoor te zorgen dat de kerk in hun dorp of wijk niet verloren zou gaan. En er zijn veel voorbeelden aan te wijzen van dorpen en wijken die hun vitaliteit achteruit zagen gaan omdat het kerkgebouw leeg kwam te staan.

Hippe foodmarket in de kerk van Sas van Gent

Al eerder schreef deze krant bijvoorbeeld over de Cuyperskerk in Sas van Gent. Er waren te weinig gelovigen overgebleven om de kerk open te kunnen houden. Het gebouw stond een tijdlang leeg en dat zorgde ervoor dat het toch al wat wegkwijnende centrum van Sas van Gent een nieuwe klap te verwerken kreeg. Totdat het lukte een nieuwe bestemming voor de kerk te vinden: nu is er een hippe foodmarket, een galerieruimte, een restaurant, er zijn werkplekken te huren. En dat heeft het centrum van het Zeeuwse stadje een boost gegeven.

Een op de vijf kerken in ons land is niet meer in gebruik als kerk, en de verwachting is dat nog vele honderden kerken in de komende jaren hun functie als godshuis gaan verliezen. Daar moet iets gebeuren.

Nadat eerst de landelijke overheid het belang van al dat religieus erfgoed is gaan inzien – het kabinet lanceerde twee jaar geleden de Nationale Kerkenaanpak – volgen nu de gemeenten. Inmiddels hebben al zo’n 150 gemeenten zich gemeld voor de subsidieregeling die in het leven is geroepen om plannen te maken voor de toekomst van het religieus erfgoed. Ze gaan in gesprek met plaatselijke kerken, erfgoedorganisaties en andere betrokkenen, zodat goed in beeld kan worden gebracht hoe het er met de kerken voorstaat.

Niet voor elke kerk die leeg komt te staan, zal een goede herbestemming gevonden worden. Ongetwijfeld zullen er nog best wat kerken tegen de vlakte gaan en – eerlijk is eerlijk – dat is ook niet altijd erg. Maar dat steeds breder wordt erkend dat het religieus erfgoed in ons land op allerlei manier van belang is en zal blijven, dat is alleen maar winst.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Na tien jaar is de slager weer terug in Sas van Gent, in de kerk

Een op de vijf kerken in Nederland heeft een nieuwe bestemming gekregen, blijkt uit onderzoek van Trouw. In Sas van Gent merken de inwoners dat de herbestemming van hun Cuyperskerk het centrum weer nieuw leven inblaast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden