null

OpinieKerken en corona

Staphorst en Urk inspireren mij in deze crisistijd meer dan de PKN en de bisschoppen

Beeld

Ergerlijk dat de leiders van de grote Nederlandse kerken zich in de luren laten leggen door nota bene minister Grapperhaus, vindt lezer Peter Dullaert uit Diepenveen. Vanuit de christelijke traditie zouden ze meer tegenwicht moeten bieden.

Peter Dullaert

Twee opiniemakers droegen het afgelopen weekend bij aan mijn meningsvorming over de Covid-19-crisis. Met genoegen las ik de column van Ephimenco (17 oktober) in Trouw. Hij vraagt zich af of de zogenoemde tweede golf niet beter als een naschok kan worden omschreven. En hij wijst op het geringe aantal sterfgevallen en vraagt zich af waarom die gegevens in de media niet meer aandacht krijgen.

Een tweede eyeopener was een college van de filosoof Ab Gietelink op YouTube. Hij stelt vast dat de medische stand – vooral de mening van virologen – allesbepalend is en dat een afweging van andere belangen, zoals economische en intermenselijke, nauwelijks meer plaatsvindt.

De bovenstaande stelling helpt mij mijn ongenoegen over de schaapachtige opstelling van de mainstreamkerken in de laatste maanden te duiden. Ik vind het ergerlijk dat leiders van de grote Nederlandse kerken, met name PKN en rk kerk, zich in de luren hebben laten leggen door nota bene minister Grapperhaus. Door de oren te laten hangen naar de regel dat er niet meer dan dertig personen mogen ­samenkomen in plaats van de ruimte te nemen die de grondwettelijke scheiding van kerk en staat biedt, graven zij hun eigen graf.

En wel op twee manieren. Ten eerste door toe te staan dat medische argumenten de doorslag geven en te verzuimen christelijke noties in stelling te brengen. En ten tweede door opnieuw akkoord te gaan met een bijna-stopzetting van kerkelijke erediensten en daarmee niet alleen aanzienlijke collecte-opbrengsten mis te lopen, maar ook geloofsgemeenschappen te laten desintegreren.

Hoewel ik katholiek ben, vind ik de opstelling van ‘de refo’s’ inspirerender. Zij durven tenminste een eigen koers te varen en stellen terecht dat ‘niet de angst, maar God regeert’.

Ten slotte over tegenwicht uit de christelijke traditie gesproken: ik vind dat kerken gewoon door moeten gaan met te verkondigen dat

• ieder mens vanuit zijn menselijke waardigheid recht heeft op directe, ook lichamelijke, contacten
• een crisisbestrijding waarvan de armen – vooral in de Derde Wereld – de dupe zijn geen goede aanpak is
• sterven als je eraan toe bent – bijvoorbeeld op je tachtigste of negentigste – een natuurlijke zaak is en niet iets dat koste wat kost voorkomen moet worden op dure ic-afdelingen
• angst over het algemeen een slechte raadgever is. Lees bijvoorbeeld het Bijbelboek Marcus hoofdstuk 6 vanaf vers 45, het verhaal dat Jezus over het water loopt, zijn leerlingen schreeuwen van angst als ze hem zien en hij zegt dat ze niet bang moeten zijn.

Lees ook:

Waarom wordt er met geen woord meer gerept over de coronadoden?

Als er een ding zeker is als het gaat om de coronapandemie, is het juist dat er helemaal geen zekerheid meer lijkt te bestaan. Epidemiologen, virologen, microbiologen en nog wat ‘logen’ zijn voortdurend met elkaar in de clinch om de huidige toename van coronabesmettingen te duiden.

Weer honderden mensen in reformatorische kerken

In met name orthodox-protestantse kerken in heel het land zijn zondagmorgen weer honderden mensen samengekomen. Dat is tegen het dringende advies van premier Rutte en van de landelijke kerkbesturen zich te houden aan een maximum van dertig mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden