Opinie

Standpunt pro-life niet zo ideologisch

Echo in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.Beeld ANP

Het standpunt van de pro-life beweging is helemaal niet zo ideologisch maar gebaseerd op biologie, zegt H. ten Have in reactie op een opiniebijdrage over abortus van Christa Compas.

In haar opinieartikel over abortus zegt Christa Compas van het Humanistisch Verbond dat het de actievoerders van de pro-lifebeweging gaat om het doorduwen van een specifieke religieuze ideologie. Zij lijkt te vergeten dat ook haar standpunt gebaseerd is op een ideologie, die behelst dat een embryo geen menselijke status heeft.

Hoe ideologisch dit is, blijkt uit haar gebrekkige redenering. Als een embryo een menselijke status zou hebben, is volgens haar de natuur ‘een grote moordmachine’, omdat vele bevruchte eicellen van nature verloren gaan. Dat is natuurlijk onzin. Moord is een term die valt onder bewust (on)menselijk handelen, niet onder de noemer van ­biologische processen. En mocht zij omwille van haar redenering het oneigenlijk gebruik van de term toch willen handhaven, dan is de natuur inderdaad een moordmachine, omdat alles wat leeft vroeg of laat sterft.

Niemand ontkent dat het menselijk leven zich in fases ontwikkelt. Maar de biologie toont aan dat essentiële elementen van de mens al vanaf de conceptie aanwezig zijn. Daarom is het logischer om de menswaardigheid toe te kennen vanaf de conceptie. Dan begint een ontwikkeling. Daarin is wel sprake van fases, maar die verschillen onderling niet zo fundamenteel als voor en na de conceptie. Het pro-lifestandpunt is dus niet zo ideologisch als Compas doet voorkomen, maar mede gebaseerd op biologische ontwikkeling.

Om de grens van menswaardigheid te leggen bij 24 weken is uiterst arbitrair, zeker nu blijkt dat soms ook al na 23 weken een kind levensvatbaar is buiten de baarmoeder. Het is überhaupt arbitrair om de grens te leggen bij het vermogen te leven buiten de baarmoeder.

Moraal

Christa Compas zegt dat de moraal van de pro-lifebeweging niet algemeen geldig is. Wat men ook moge verstaan onder ‘algemeen geldig’, het humanistisch standpunt is dat zeker niet. Het vogelvrij verklaren van het prille ongeboren leven is gebaseerd op ideologie.

Verder suggereert zij dat begeleiders met een pro-lifestandpunt vrouwen die een abortus overwegen bij voorbaat wegzetten als kindermoordenaars. Geloof in de humanistische ideologie lijkt me niet per se het beste om een goede begeleider te zijn. De grote tragiek die speelt rondom ongewenste zwangerschap verdient een genuanceerdere benadering dan de aanval van Compas op de pro-lifebeweging. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden