Commentaar

Staatssecretaris Blokhuis verdient steun bij zijn streven Nederland van het roken af te brengen

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een nieuwe stap op weg naar het einde van de sjoemelsigaret. Zo ziet staatssecretaris Blokhuis het vertrek van Nederland uit de commissie die op internationaal niveau adviseert over het meten van teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten.

Trouw

Het vertrek van het instituut voor Volksgezondheid RIVM uit de commissie is een baanbrekende beslissing. Jarenlang werkten overheden samen met de industrie bij het opstellen van de normen en het controleren van de regels. Het zware stempel van de tabaksindustrie op dit type commissies in alle EU-leden – in Nederland kwamen zeven van de acht leden uit de tabakssector – was het RIVM al jaren een doorn in het oog. De Nederlandse overheid werkte zo immers jarenlang mee aan het instandhouden van meetmethodes die ronduit misleidend zijn voor rokers.

Die misleiding zit hem vooral in de werking van de minuscule ventilatiegaatjes aan de zijkant van filters, waardoor in de laboratoriumsituatie de schadelijke stoffen in tabaksrook sterk worden verdund. Maar mensen houden een sigaret vast met hun vingers en lippen en drukken die gaatjes dicht. Daarom stonden de onderzoeksresultaten in de EU al niet meer op de pakjes.

De strijd tegen de tabakslobby en het gevecht om zuivere meetmethodes doen denken aan de eerdere schandalen met dieselauto’s, of de strijd rond de meetmethoden van de geluidsoverlast bij Schiphol. Met één groot verschil: over de dodelijke nadelen van roken wordt niet meer getwist. Of zoals de tabaksfabrikanten het zelf in deze krant noemden: ‘De gezondheidsrisico’s die kleven aan roken zijn evident en welbekend’.

Steun

Waarom de tabaksfabrikanten dan toch zo krampachtig proberen om de werkelijke schade te verhullen? Het zal het beeld bij de bevolking van een industrie die zaken te verbergen heeft, alleen maar versterken. De financiële belangen van de tabaksindustrie zijn ongetwijfeld een factor. En van de miljarden die erin omgaan profiteren ook de overheden in de EU middels accijnzen, al speelt de hoogte van de belasting ook een rol in het ontmoedigen van rokers.

Gelukkig kiest Nederland met deze nieuwe stap voor de gezondheid van de bevolking. Het RIVM wil gaan werken met een meetmethode die de werkelijkheid van inhaleren recht doet. Staatssecretaris Blokhuis heeft grote plannen om Nederland, zoals hij zelf zegt, ‘van het roken af te brengen’. Ook in Brussel maakt hij zich hiervoor sterk. Hij verdient hiervoor alle steun. Ook in Brussel, dat de macht bezit om de tabaksindustrie Europabreed regels op te leggen en die te controleren met écht onafhankelijk onderzoek.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Lees ook: Welkom in de wereld van de sjoemelsigaret

De roker moet weten wat er in een sigaret zit aan teer, nicotine en koolmonoxide. Tabaksrook wordt geanalyseerd volgens een Europese methode. Maar vooral de fabrikanten bepalen hoe er wordt gemeten: gunstig voor hen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden