Vraag van Monic

Spreken over huiselijk 'geweld' is helemaal niet overdreven

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser

Huiselijke onveiligheid is een thema dat aandacht verdient, vindt de lezer. En het woord geweld is in dit verband zeker gepast.

Zeker niet overdreven

De politie rukt jaarlijks ongeveer 100.000 keer uit voor een incident rondom huiselijk geweld of huiselijke onveiligheid, omgerekend gemiddeld om de 6 minuten. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat ten minste 1 op de 3 mensen, voornamelijk vrouwen, te maken krijgt met partnergeweld. Kinderen zijn er de grootste slachtoffers van, kijken de 'kunst' af en gaan zelf door als ze volwassen zijn. Dreigen naar je kind een geliefd konijn of poesje te doden is een ernstige vorm van geestelijke mishandeling en zeer beschadigend. Huiselijke geweld is de grootste ondermijner van de samenleving en daar moeten we allemaal zeer scherp op blijven. Het is daarom nuttig en zeker niet overdreven om te blijven spreken over geweld. En laten we niet die vage term 'huiselijke onveiligheid' gebruiken, want dat is het keukentrapje ook.

Mariette Christophe uit Hoevelaken

Eigen rechter

Het ervaren van gewelddadig gedrag en dat vervolgens niet bespreken, vind ik niet kunnen. Dat een partner een pan naar iemands hoofd gooit (zoals het artikel schetst) is één, dat er een verhaal bij hoort dat snap ik ook, maar dat betekent niet dat er niet over gepraat moet worden. Volgens mij krijg je dan een situatie dat steeds meer mensen voor eigen rechter gaan spelen. Ik denk alleen dat we in deze discussie niet van slachtoffer en dader moeten gaan praten, maar dat er al veel eerder gepraat dient te worden.

Otto Schutte uit Bovensmilde

Geven en nemen

Eigenlijk wilde ik niet reageren op deze vraag. Ik werd een beetje naar van die opeengestapelde problemen achter de voordeur. De reden dat ik toch reageer is dat ik maandagavond op het 'NOS Journaal' een echtpaar zag dat tachtig jaar was getrouwd en gelukkig was. Hadden ze dan nooit ruzie? Vast wel. De man zei: "Geven en nemen, dat is het geheim!" En daarbij pakte hij liefdevol de hand van zijn vrouw. Dat zouden meer mensen moeten doen. Maar helaas is de realiteit anders. Ik denk dat het in de hedendaagse maatschappij zit. Alles moet leuk zijn en blijven. Huishoudelijke onveiligheid in kaart brengen? En dan?

Truus Groothuis uit Culemborg

Nuttig

Aandacht voor huiselijk geweld kan natuurlijk nooit overdreven zijn, want het komt toch al te vaak voor. Daarom blijft het nuttig om erover te spreken. Anders zouden we ons er op een gegeven moment bij neer kunnen leggen dat het nu er eenmaal is en dat er wel eens slachtoffers bij kunnen vallen. En dat moeten we in een beschaafd land niet dulden.

Arie Kesman uit Tiel

Niet alles is geweld

Mijn mening is dat we in Nederland te snel spreken van huiselijk geweld. Wanneer een vrouw de dure auto van haar man met glasscherven bekrast als ze merkt dat hij het huishoudgeld gebruikt om stiekem met zijn vrienden naar het voetbalstadion gaan, vind ik dit geen huishoudelijk geweld. Niet netjes, maar ik begrijp de frustratie van de vrouw. Onder huiselijk geweld versta ik het fysiek of psychisch kapotmaken van iemand: slaan, schelden en manipuleren. Bij deze vormen van geweld is het altijd belangrijk dat het gezin hulp krijgt.

Youri den Boef uit Soest

Lees ook: Is dat spreken over geweld overdreven of nuttig?

Meer vragen van Monic lezen? Bekijk haar volledige dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden