CommentaarSportwedstrijden

Sportbonden, het seizoen is klaar. En als er dan toch gespeeld wordt, laat het dan benefietwedstrijden zijn

Sport kan verbroederen, maar tijdens deze coronacrisis lijkt er vooral sprake van sportverdwazing. De opstelling van sportbonden is soms ronduit verbijsterend. Terwijl het virus een spoor van vernieling trekt in de maatschappij, reageren veel nationale en internationale bonden traag en terughoudend. Of dreigen ze zelfs ploegen en sporters die de onwenselijkheid van wedstrijden wél onder ogen zien met uitsluiting.

Terwijl de ziekenhuizen al volstroomden

Dat begon al in Italië, waar in maart nog voetbalwedstrijden waren en wielerklassiekers gewoon door leken te gaan terwijl de ziekenhuizen al volstroomden. Ook de Franse koers Parijs-Nice werd verreden (op de slotetappe na), al trokken ploegen en individuele renners zich al terug. Nog steeds aarzelt de Tour-organisatie over afstel in juli, terwijl bijvoorbeeld de Amerikanen al koersen voor augustus en later aan het schrappen zijn. Idem in de Formule 1, waar de Grand Prix van Australië pas op het allerlaatste moment en na grote druk van teams werd geschrapt. De baas van het Olympische Comité Thomas Bach had tot vorige week nodig om tot uitstel van de Olympische Spelen deze zomer te komen.

Natuurlijk, de financiële belangen zijn groot in de sportwereld – al zijn ze op zich niet groter dan in andere maatschappelijke sectoren. En uiteraard hebben atleten, overheden, televisiestations en sportclubs hun schema’s afgestemd op specifieke wedstrijdseries. Maar gezien de mensenmassa’s die op sport afkomen, dragen de bonden een extra zware verantwoordelijkheid bij het tegengaan van de virusverspreiding. Bovendien kan echt niemand op dit moment inschatten wanneer trainingen kunnen worden hervat en of daarna een evenwichtig wedstrijdverloop is gegarandeerd.

Dreigen met uitsluiting

Zelfs nu nog durft de topman van de Europese voetbalbond Uefa clubs te dreigen met uitsluiting als ze competities niet afmaken zoals de Uefa dat in al haar wijsheid mogelijk acht. En in Nederland toont de KNVB een gebrek aan leiderschap in het profvoetbal, waardoor clubs elkaar nu aan het bevechten zijn over de vraag of de competitie nog door moet gaan. Een heldere boodschap is gewenst: de maatschappij ligt stil en het is volstrekt onduidelijk wanneer die weer enigszins normaal draait. En als die weer enigszins draait ligt de prioriteit niet bij hervatting van sportcompetities.

Voor het amateurvoetbal heeft de KNVB de conclusie gelukkig getrokken, het seizoen moet als verloren worden beschouwd. Laat dat ook elders de lijn zijn. Als deze zomer al wedstrijden mogelijk zijn, laten bonden als de KNVB dan benefietwedstrijden organiseren ter ondersteuning van zwaar getroffen groepen en sectoren in de samenleving. Dat verbroedert, iets waartoe de sport ook echt in staat is.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden