null Beeld

Lezersreacties

Sport niet te dicht bij de snelweg? Dat is de zaken omdraaien

Redactie Trouw

Schadelijke gassen

Scholen, sportverenigingen en kinderdagverblijven liggen vaak te dicht bij de weg, met alle risico’s van dien voor de gezondheid (Verdieping, 6 mei). Het eigenlijke probleem lijkt mij het zware en vele verkeer op de wegen langs woongebieden. Dat is de bron van de uitstoot van schadelijke gassen. Er verder vandaan ­sporten of naar school gaan lost dit probleem niet op. Zijn die voorzieningen te dicht bij drukke wegen gerealiseerd, of zijn die wegen te dicht bij voorzieningen?

Robin Rauws, Utrecht

Vertrouwen is zoek

‘Wetenschap is gebaseerd op vertrouwen’, aldus sterrenkundige Heino Falcke (Tien Geboden, 6 mei) Sterker nog: alles is gebaseerd op vertrouwen. Maar juist dat vertrouwen is zoek. De lobby van bedrijven, zoals de farmaceutische industrie, is zo groot, dat economische belangen het in de wetenschap en in de politiek winnen van andere belangen.

Miep Eijlders, Tuk

Albert Heijn

De stakingen bij Albert Hein zijn ­tijdelijk opgeschort (Trouw, 4 mei). Ik werk al ruim twintig jaar fulltime trouw en met passie voor dit bedrijf op de groente. Helaas wordt de klant en de medewerker de laatste jaren steeds meer vergeten, en gaat het grote geld naar de aandeelhouders en bonussen voor de top. Tijd voor een praatje met de klant is er vrijwel niet meer door de steeds hoger ­wordende werkdruk. Wij als medewerkers kregen voor de kerst als tegemoetkoming nota bene een budgetcoach aangeboden, maar geen enkele financiële tegemoetkoming. De cao voor de supermarktmedewerkers verloopt op 1 juli. Dit is voor Albert Heijn een kans om de harten van trouwe medewerkers en klanten terug te veroveren. Wij verdienen niet minder dan de terecht protesterende distributiemedewerkers.

Henkees Ingelse, Kats

Geen intelligentie

Toen ik in de jaren tachtig met computers en software ging werken, sprak je van automatisering, nu heet alles kunstmatige intelligentie (Tijdgeest, 5 mei). Maar iets als ChatGPT is niets anders dan een geautomatiseerde encyclopedie. En wat betreft de antwoorden, vooralsnog vertrouw ik aanzienlijk meer op die ­papieren versie in de boekenkast. ChatGPT is niets om bang voor te zijn. Wel ongerust. Maar dát heeft alles te maken met de mens, en hoe die automatisering, zoals ChatGPT gaat gebruiken.

Paul van Drunick, Voorhout

Steun voor Oekraïne

Zelensky was in Den Haag om te pleiten voor toetreding tot de EU en de Navo (Trouw, 4 mei). Rutte is niet onwelwillend. Echter, de regering en de Tweede Kamer hebben hiervoor geen mandaat: verkiezingen gingen er niet over. In 2016 wees een meerderheid het associatieverdrag met Oekraïne af. Het kabinet moet dergelijke grote beslissingen in een referendum voorleggen aan de inwoners van Nederland. Het is logisch dat wij Oekraïne steunen, maar deze crisis gebruiken om als uitvoerende macht zonder tussenkomst van het volk dergelijke stappen te zetten is ondemocratisch.

Rene Valkema Haren, (Groningen)

Zwak beschaafd

Ik maak bezwaar tegen de opmerking van John Graat (Trouw, 5 mei), die het gedrag van de spelers in de bekerfinale imbeciel noemt. Een ­imbeciel misdraagt zich niet en wordt zo dus in een kwaad daglicht gesteld. Het gedrag van deze voetballers is beter te benoemen als zwak beschaafd!Ben Slats AlmereMoskva?Eddy Ivens bepleit ervoor dat Trouw voortaan niet de naam Kiev gebruikt, maar Kyiv (Lezersreacties, 6 mei). Dit omdat de inwoners de stad zelf ook zo noemen. Vreemd ­genoeg vraagt hij Trouw niet om het voortaan te hebben over Moskva, ­Petrograd, Warsawa, Praha, Berlin, Aachen, Köln, Liège, Paris, Firenze, Roma en Napoli, plaatsnamen waarvoor hetzelfde geldt. De steden ­worden er echt niet anders van als je hier de ingeburgerde namen gebruikt.

Jan Alberts, Groningen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden