Commentaar

Spierballenvertoon van RIVM brengt discussie over de griepprik geen steek verder

© THINKSTOCK

Voor ouderen en chronisch zieken is de vraag hoogst relevant: werkt de griepprik wel of niet? Helaas is die belangwekkende discussie, aangezwengeld door het Geneesmiddelenbulletin, in de kiem gesmoord.

De actie verplaatst zich naar de rechtbank, met in het beklaagdenbankje de kritische huisarts Hans van der Linde. Hij uitte een maand geleden in deze krant ook zijn twijfels over het nut van de jaarlijkse vaccinatie, die plaatsvindt onder auspiciën van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de Linde zet ook vraagtekens bij de banden van RIVM-baas Roel Coutinho met de vaccinindustrie. Dat is bij het RIVM zo slecht gevallen dat Van de Linde zich moet verantwoorden in een voor hem zeer kostbare bodemprocedure.

Natuurlijk is de kritiek van Van de Linde enigszins suggestief: hopelijk is Coutinho zo verstandig om zich niet de wet te laten voorschrijven door farmaceutische bedrijven. Wenselijk of niet, wetenschappers zijn in hoge mate afhankelijk van deze bedrijven. Dat Coutinho als hoogleraar in Utrecht banden met die industrie heeft, is dus niet zo verwonderlijk. Maar - en daar heeft Van der Linde zeker een punt - gezien Coutinho's positie in de publieke gezondheidszorg ware het beter om elke schijn van belangenverstrengeling voor te zijn.

Vraag is wat het RIVM ermee opschiet om Van der Linde via de rechter de mond te snoeren. Zou het door Coutinho zo gewenste vertrouwen in het rijksvaccinatieprogramma daarmee werkelijk als bij toverslag hersteld worden? Waarschijnlijk niet, al was het maar omdat de bodemprocedure veel tijd gaat kosten. Bovendien komt het niet heel sterk over dat het RIVM deze strijd kennelijk slechts meent te kunnen winnen met een dergelijk spierballenvertoon.

Als de rechtszaak doorgaat, zijn er twee uitkomsten mogelijk. De kritische huisarts dient zijn mond te houden, omdat hij anders de reputatie van het RIVM schaadt, of Roel Coutinho heeft in de ogen van de rechter te lange tenen. Wat het ook wordt, niemand schiet er iets mee op. En het leidt af van de werkelijke kwestie: wel of geen prik.

Over nut en noodzaak van de griepvaccinatie bestaan al veel langer twijfels. Daarbij gaat het steevast over tekortschietend wetenschappelijk bewijs. En natuurlijk staan er ook financiële belangen op het spel. Het is onbegrijpelijk dat het RIVM zijn toevlucht neemt tot het monddood maken van een kritische geest, waar de kwestie schreeuwt om een zuiver wetenschappelijk debat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden