CommentaarSuriname

Spanning en hoop bij de verkiezingen in Suriname

null Beeld
Beeld

Hoewel drie dagen na de verkiezingsdatum de definitieve uitslag nog op zich laat wachten en president Bouterse gisteravond voor nieuwe verwarring zorgde door een hertelling aan te vragen, viel er in deze chaotische Surinaamse parlementsverkiezing toch nog een lichtpunt te ontdekken. De voorlopig uitslagen lieten zien dat de oppositiepartij VHP van oud-minister van justitie Chan Santokhi forse winst behaalde, terwijl de NDP van president Desi Bouterse rake klappen kreeg van de kiezers. Santokhi heeft inmiddels gezegd dat hij beschikbaar is voor het presidentschap, de functie waarover nog moet worden gestemd in het nieuwe parlement.

De winst van de VHP kan worden gezien als een goed teken in een land dat zo lang is bestuurd langs etnische lijnen: hindostaanse en creoolse Surinamers sloten zich op in hun eigen politieke partijen. Maar het lukte Santokhi de oude hindostaanse VHP om te bouwen tot een partij met een veel multi-etnischer karakter en het is aannemelijk dat zijn huidige verkiezingswinst niet alleen aan de oude achterban is te danken, maar ook aan veel nieuwe kiezers uit de creoolse, Javaanse en Chinese bevolkingsgroepen van Suriname. Onder het presidentschap van Desi Bouterse is Suriname vervallen tot een land waarvan de staatskas is leeggeroofd, waar de gemiddelde burger door prijsstijgingen nauwelijks nog kan rondkomen en waar zowel het parlement als de rechterlijke macht zwaar onder druk werd gezet.

Allemaal door de man die de hoofdschuldige is van de Decembermoorden van bijna veertig jaar geleden. Het signaal dat de kiezers nu hebben gegeven is dat zij behoefte hebben aan een parlement dat een president aanwijst die meer nationale samenwerking zoekt bij het herstel van de economie. En iemand die de rechtstaat ondersteunt in plaats van ondermijnt.

De president moet zich klaarmaken voor vertrek.

Hoewel het natuurlijk afwachten is wat Santokhi waar gaat maken, doet de VHP-leider in debatten na deze verkiezingsstrijd hoopgevende beloftes op de terreinen van fraudebestrijding, armoede-aanpak en bescherming van de rechtstaat. Allereerst wachten duivels ingewikkelde onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie onder leiding van de VHP, waarvoor de Abop van Ronnie Brunswijk en de NPS van Gregory Rusland inmiddels belangstelling tonen. Waarna nog een wisseling van het presidentschap in goede banen moet worden geleid. De stampij die Bouterse gisteravond maakte is wat dat betreft zorgwekkend. De huidige president zal zijn verlies moeten pikken en zich klaarmaken voor vertrek. Hoe daarna zijn hoger beroep tegen zijn veroordeling wegens de Decembermoorden afloopt, is vervolgens een zaak voor de rechter.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden