commentaar

SP-film is dom en gevaarlijk

Een still uit het campagnespotje van de SP.

De Socialistische Partij moet dé populistische partij in dit land worden, concludeerde de partijtop na de zoveelste teleurstellende verkiezingen afgelopen maart. Ofwel, in het afschuwelijke taalgebruik van de partij: de SP is de middelvinger van Nederland. 

De partijtop kan gerust zijn: het is de partij in elk geval gelukt het eerste dieptepunt in de campagne voor de verkiezingen van het Europees parlement op haar naam te schrijven.

Politici zouden juist de verkiezingen voor dit parlement met enige omzichtigheid moeten benaderen. Er circuleert zo veel onzin over Europa en het Europees parlement, dat een serieus politicus er bijkans een dagtaak aan zou hebben alles te ontzenuwen. Daar nog eens een aanzienlijke schep bovenop doen, is geen waardevolle bijdrage aan het democratisch proces. Om het zacht uit te drukken.

Frans Timmermans, de lijsttrekker van de PvdA bij deze verkiezingen en de kandidaat van de Europese sociaal-democraten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, is een zeer uitgesproken politicus. Dat hij daarmee de aandacht trekt van politieke opponenten (en vaak ook de ergernis) is logisch. Het zou echter een verademing zijn als hij zou worden aangevallen op zijn standpunten en niet met onzin en verdachtmakingen in een hoek wordt gezet. Timmermans bijvoorbeeld wegzetten als een eurofiel is niet meer dan schelden, als niet tegelijkertijd een goed beargumenteerd verhaal wordt neergezet waarom meer Europese samenwerking op milieubeleid of fiscaal beleid onzinnig is.

De SP is het daar echter inhoudelijk mee eens en kan zich slechts onderscheiden door Timmermans verdacht te maken en neer te zetten als weer zo’n EU-politicus die de Nederlandse natie wil opheffen. Daarmee plaatst de SP zich in het kamp van hen die angstbeelden opwerpen en uiteindelijk daarmee de storm zullen oogsten.

Slachtoffer

Met de PVV, Forum voor Democratie en de SP wordt een bedenkelijk deel van de Nederlandse politiek groter en groter. Niet de inhoud is nog belangrijk, maar het beeld dat bij de kiezer kan worden gevestigd. Uiteindelijk zal de vertegenwoordigende democratie het slachtoffer zijn van deze keuzes.

Dat de SP door de PvdA aan te vallen de partij op de hak neemt die nog het dichtst bij haar staat en daarmee conservatieve of liberale partijen in de kaart speelt, is haar eigen probleem. Als de SP willens en wetens links verzwakt lijkt dat een zwakke keuze, maar het is een keuze die de partij vrij is om te maken.

Het wordt een heel andere zaak als de politiek in het geheel en Europese politiek in het bijzonder ten onrechte in een verdachtenbankje worden geplaatst. Dan dient de SP zo breed mogelijk gelaakt te worden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden