null

OpinieMedische technologie

Sneltest voor corona kan uit Nederland komen

Investeer in medische technologie. Dat maakt ons minder afhankelijk van het buitenland en stimuleert tegelijk onze economie, aldus Eddy van Hijum en Remke Burie.

Eddy van Hijum en Remke Burie

De coronacrisis vraagt veel van Nederland; veel mensen zullen de economische gevolgen gaan voelen. Naast het directe effect op onze gezondheid, leidt de crisis tot stijgende zorg­kosten. Een groeiend deel van de ­arbeidsmarkt is nodig voor de zorg en maatregelen als lockdowns hebben een direct remmend effect op de economie en de werk­gelegenheid.

Door onze afhankelijkheid van medische hulpmiddelen en producten die in het verre buitenland worden geproduceerd, zijn we kwetsbaar. Het kabinet erkent dit inmiddels. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft het toegezegd zich in te zetten voor de productie van geneesmiddelen, vaccins en beschermingsmateriaal in ons land en in ­Europa. Het belangrijkste is dat we leveringszekerheid van deze producten veiligstellen om goed voorbereid te zijn op een eventuele volgende pandemie.

Voor Nederland ligt hier een uitgelezen kans om onze economie en de werkgelegenheid te stimuleren. De ontwikkeling van medische technologie staat in Nederland op een hoog niveau. We beschikken over topkennis op het gebied van robot-, nano- en biotechnologie. We hebben een innovatieve maakindustrie, die in staat is om geavanceerde medische hulpmiddelen en apparatuur te ­vervaardigen.

Digitale toepassingen voor zorg op afstand (e-health) zijn volop in ontwikkeling en bieden oplossingen die thuis kunnen worden toegepast. Door een combinatie van data, slimme producten en dienstverlening kunnen we zorgverleners ­complete oplossingen aanbieden.

Trots op Twentse bijdrage

Niet zonder trots zien wij bijvoorbeeld dat Twentse bedrijven en instellingen een flinke bijdrage leveren aan de bestrijding van het coronavirus. Het bedrijf Demcon ontwikkelde in een razend tempo honderden extra beademingsapparaten. De CoronaMelder-app is getest ­onder deskundige begeleiding van het DesignLab van de Universiteit Twente.

Micronit en ECsens ontwikkelen op basis van ‘lab on a chip’-technologie sneltesten voor de detectie van virussen en het TechMed Centre doet onderzoek naar de verspreiding via aerosolen en ontwikkelt nieuwe oplossingen voor persoonlijke ­bescherming en innovatieve ­beademing in noodsituaties.

Studenten testen in een lab van de Universiteit Twente de CoronaMelder, die waarschuwt als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een met corona besmet persoon is geweest. Beeld  ANP
Studenten testen in een lab van de Universiteit Twente de CoronaMelder, die waarschuwt als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een met corona besmet persoon is geweest.Beeld ANP

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het MedTech-topcluster, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, regionale zorginstellingen, het WTC Twente en ondernemers. Zij krijgen steun van de provincie Overijssel, de regio Twente en de ­regionale ontwikkelingsmaat­schappij OostNL, waarin ook het ministerie van economische ­zaken participeert.

Dat Twentse bedrijven en instellingen nu het verschil maken is geen toeval. Het is het resultaat van jarenlang investeren in onderwijs en kennis, toegepaste innovatie en het vermarkten van nieuwe technologieën. De aanpak in Twente wordt door de Europese Unie inmiddels ten voorbeeld gesteld aan andere regio’s.

Om voorop te blijven lopen, blijft het nodig om te investeren. Zo is er behoefte aan uitbreiding van labruimte voor biomedisch onderzoek, die ook door het mkb kan worden gebruikt. Ook wordt gewerkt aan een provinciaal fonds voor de financiering van vernieuwingen op het gebied van medische technologie.

Corona-sneltest

We vragen het Rijk en de EU om met de regio mee te investeren in het topcluster. Daarnaast kan de rijksoverheid optreden als launching customer van innovaties van eigen bodem.

Het kabinet zou meer vaart ­kunnen zetten achter de ontwikkeling en snelle marktintroductie van een corona-sneltest door Nederlandse bedrijven. Hiermee dragen wij bij aan lokale uitdagingen en ­versterken we de positie van de medtech-sector op de internationale markt.

Kortom, een investering in medische technologie is een investering in een betere gezondheidszorg én een kans voor onze economie.

Lees ook:

‘Deze pandemie is een ijkpunt in onze geschiedenis’

De corona-pandemie opent een nieuwe horizon, zegt techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek. De crisis helpt ons na te denken over techniek versus natuur.

De corona-app is een hit, maar de kritiek houdt aan

De corona-app van het kabinet is populair, ondanks aanhoudende kritiek op de rol van Apple en Google.

Made in Holland: de moeizame weg van het zelf produceren van mondkapjes

Bekende bedrijven durfden er hun vingers niet aan te branden, maar een beddenfabrikant en een filterproducent deden het wel: zij gingen mondkapjes maken. Maar dan moet het ministerie ze wel bestellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden