CommentaarPartneralimentatie

Snel op eigen benen staan als het huwelijksbootje strandt

Het was in 1830 logisch om partneralimentatie in te voeren. En het is net zo logisch dat die weer wordt afgebouwd, in 1994 van levenslang naar twaalf jaar, en nu van twaalf naar vijf. Alimentatie paste bij een situatie waarin het gehuwde vrouwen praktisch onmogelijk werd gemaakt om te blijven werken. In het geval van vrouwelijke ambtenaren was dat lange tijd zelfs wettelijk verboden. Redelijkerwijs viel van hen niet te verwachten dat ze na een scheiding alsnog in hun eigen inkomen konden voorzien.

Dat is nu wel anders, en gelukkig maar – al is totale gelijkheid tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt nog niet bereikt. Zo blijkt de loonkloof hardnekkig.

De initiatiefnemers van een kortere alimentatieduur – VVD, D66 en PvdA – willen mensen stimuleren na een scheiding sneller financieel op eigen benen te staan. Dat is een prima doelstelling. Je zou het ook omgekeerd kunnen formuleren: het is niet van deze tijd om mensen te verplichten om tot twaalf jaar na het beëindigen van een huwelijk financieel verantwoordelijk te blijven voor de ex-partner.

Vrij conservatieve gezinsverhoudingen

Binnen huishoudens mogen man en vrouw uiteraard zelf beslissen hoe ze de taken verdelen. Natuurlijk mogen ze dat. Al is het best jammer dat die keuze er toch vaak op neer komt dat hij fulltime blijft werken, en zij haar carrière op een lager pitje zet; veel minder vaak omgekeerd. Dat wordt weerspiegeld in de cijfers over alimentatie. De betalende ex is in veruit de meeste gevallen de man, de vrouw is de ontvangende partij. Ook dat zegt iets over de stand van de emancipatie, en de in wezen nog steeds vrij conservatieve gezinsverhoudingen in Nederland.

Nogmaals, het staat een ieder vrij daarover zelf te beslissen. Maar het is ook goed dat de wetgever meebeweegt met de samenleving. Voor volledige afschaffing van partneralimentatie is het nog te vroeg. Dat zou ook niet fair zijn tegenover de generaties gehuwde vrouwen die destijds stopten met werken omdat dit nu eenmaal zo ging. Maar wie vandaag de dag in het huwelijksbootje stapt, zou zich ervan bewust moeten zijn dat zo’n bootje helaas best vaak strandt.

De een de carrière, de ander (meer) de kinderen: het kan een keuze zijn, maar wel een keuze die mogelijk consequenties heeft in het latere leven. Dat is op zijn minst een goed gesprek waard op het moment dat binnen relaties dergelijke ingrijpende keuzes worden gemaakt. Gezien de stand van de emancipatie is een tijdelijke regeling voor partneralimentatie nog steeds onontbeerlijk. Maar voor de vele jonge stellen waarin beide partners zo nodig op eigen benen kunnen staan, gelukkig niet meer.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden