OpinieArbeidsmarkt

Snel omhoog, dat minimumloon

null Beeld
Beeld

Iedereen die gelooft in solidariteit en eerlijk delen zou moeten pleiten voor verhoging van het minimumloon, aldus Hanneke van Bezooijen, Protestantse Diaconie Amsterdam, en Dick Couvée, Pauluskerk.

Onlangs schreven activisten met kleurrijk stoepkrijt een boodschap op de stoep voor de Albert Heijn in Leiden: ‘Vakkenvullers, we kunnen niet zonder jullie – minimumloon 14 euro’. In het hele land worden zulke acties gehouden: bij zorggroep Meander in Landgraaf, voor de postbodes in Nijmegen en op tientallen andere plekken. De acties zijn een hart onder de riem voor vitale werkers, maar ook een pleidooi voor een eerlijke beloning.

In de Kamer groeit de steun voor een hoger minimumloon, maar christelijke partijen stemden eind vorig jaar tegen een motie hierover. Eigenlijk is dat opmerkelijk. Laten we niet vergeten dat het minimumloon vijftig jaar geleden is ingevoerd door minister Bauke Roolvink van de ARP, een voorloper van het CDA. De ChristenUnie gaat in haar verkiezingsprogramma misschien pleiten voor een hoger minimumloon, bleek uit een tweet van Kamerlid Eppo Bruins. En in Valkenburg is mede op initiatief van het CDA een motie aangenomen die oproept om het minimumloon te verhogen naar 14 euro.

Uit een onderzoek van marktonderzoeker Totta bleek dat twee derde van de CDA-kiezers daarvoor is. Drie op de tien CDA-kiezers zeiden zelfs dat ze de volgende keer zullen stemmen op een partij die het minimumloon wil verhogen.

Van het minimumloon kan je niet meer rondkomen, toont de crisis aan

Vanwege de coronacrisis vindt minister Wouter Koolmees dit niet het goede moment voor een verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen. Dat zien wij anders. Juist nu moeten we zorgen voor een eerlijke beloning voor het winkelpersoneel, de mensen in de zorg, de vuilnismannen, de schoonmakers, de buschauffeurs en al die anderen die ons land in deze moeilijke tijd draaiende houden.

Maar de crisis laat ook zien dat je van het minimumloon eigenlijk niet meer kan rond komen, laat staan van een uitkering. Dat leidt tot schrijnende situaties in gezinnen met kinderen die in armoede opgroeien, bij ouderen met een klein pensioen en bij mensen die in de schulden zitten.

De Europese Commissie, voorgezeten door christendemocraat Ursula von der Leyen, pleit ook voor een eerlijk minimumloon. Juist in deze coronacrisis kan dat helpen bij het herstel en de opbouw van een veerkrachtige, eerlijke economie. Een hoger minimumloon is geen ‘links’ thema: het is een thema voor iedereen die gelooft in solidariteit en eerlijk delen.

Lees ook

PvdA komt met initiatief voor hoger minimumuurloon

De PvdA wil dat er één minimumuurloon wordt ingevoerd. De partij heeft daartoe op de Dag van de Arbeid een initiatiefwetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden