null

OpinieImpact op het noorden

Sluiting Gronings kinderhartcentrum zorgt zeker voor emotie, maar daar is ook reden toe

De argumenten voor het sluiten van het kinderhartcentrum in Groningen rammelen, vindt burgemeester Koen Schuiling. En door de sluiting brokkelt goed georganiseerde zorg af.

Koen Schuiling

In het commentaar (Trouw, 25 januari) gaat het over de ophef in het noorden over de keuze van het kabinet om onder andere het Groningse centrum voor kinderhartchirurgie te sluiten. Ook de centra in Leiden en Amsterdam gaan dicht, de kinderhartcentra in Utrecht en Rotterdam blijven bestaan. Ik ben het geheel met de schrijver van het commentaar eens dat het logisch is dat er bij de sluiting in Groningen een verband wordt gelegd met de woede over de afhandeling van de mijnbouwschade. Maar daarna komt een aantal argumenten die ik als burgemeester van Groningen graag weerleg.

Zo lijkt de commentaarschrijver het eens te zijn met de specialisten van de ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht dat emotie overheerst in deze discussie. De emotie die je inderdaad voelt als jouw kind in de toekomst mindere zorg krijgt dan kinderen in de Randstad.

De sluiting van dit kinderhartcentrum zal namelijk grote impact hebben op de levens van de kinderen en hun ouders, én daarnaast op de zorg in de hele regio, breder dan alleen vanuit medisch perspectief. En ja, daar komen emoties bij kijken. Door dit alles terzijde te schuiven en te zeggen dat er nu eenmaal een keuze gemaakt moet worden, wordt deze discussie onterecht en ongefundeerd simplistisch.

Ingrijpende gevolgen

Het opheffen van deze afdeling in het UMCG heeft ingrijpende gevolgen, niet alleen voor haar patiënten en familie, maar voor vele specialismen daar omheen en voor de regio in zijn geheel. Gezinnen moeten straks 185 kilometer naar Utrecht of 245 kilometer naar Rotterdam reizen. Bovendien gaan hoogwaardige arbeidsplaatsen, noodzakelijke acute zorgcapaciteit, zorgvuldig opgebouwde kennis en jarenlange ervaring definitief voor het noorden verloren. En juist die kennis en ervaring worden in Groningen gebruikt om samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven te innoveren. Iets waar heel Nederland van profiteert.

Zoals de minister in zijn brief van afgelopen 20 december schreef, is de zorg van alle vier de ziekenhuizen op niveau. Dat dan om onduidelijke redenen vervolgens het enige ziekenhuis in de regio afvalt, kunnen wij niet volgen. Volgens het commentaar vormt de reisafstand voor deze specifieke zorg geen probleem. Dan kan men dus andersom ook naar Groningen komen.

Op vele dossiers zie ik dat er impact dreigt te ontstaan voor juist deze prachtige regio, die vervolgens ondergeschikt wordt gemaakt aan een groter belang. Dit besluit haalt niet slechts een steen uit de muur, maar tast het fundament onder dit cluster van noodzakelijke en zeer goed georganiseerde zorg aan. En juist in Groningen weten we inmiddels wat er gebeurt als je een fundament laat trillen.

Lees ook:

Betere kinderhartzorg lukt beter als je dat op minder locaties doet

Vooral in Groningen leidt dit tot heftige reacties van het universiteitsziekenhuis, ouders van de patiëntjes, regiobestuurders en de bevolking. Daarbij leggen sommigen de link tussen de voorgenomen sluiting van de kinderhartchirurgie en de extra gaswinning, als bewijs dat de provincie aan alle kanten in het verdomhoekje zit.

Ombudsvrouw: ‘Sluiting van het kinderhartcentrum in Groningen is in strijd met het Kinderrechtenverdrag’

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil dat zorgminister Ernst Kuipers de sluiting van de afdelingen kinderhartchirurgie in drie ziekenhuizen heroverweegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden