CommentaarReformatorische scholen

Slob had stelling moeten over anti-homostandpunt reformatorische scholen

Minister Slob van onderwijs gooide met zijn aanvankelijke uitspraak, maandag, dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren, olie op het vuur. Hij zei in de Tweede Kamer dat reformatorische scholen een anti-homostandpunt mogen hebben, maar dat ze wel moeten toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. Deze uitspraak heeft de discussie over onderwijsvrijheid weer doen oplaaien.

Gisteren bond Slob in: zijn uitspraak ging te ver, zei hij. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald: de uitspraak druiste in tegen alle pedagogische kennis over wat een veilig leerklimaat is. Hoe kan een homoseksueel kind zich veilig voelen op een school die zijn geaardheid principieel afwijst?

Ook als politicus van de kleinste christelijke coalitiepartij had hij dit standpunt beter niet kunnen innemen. De discussie is aangezwengeld omdat het kabinet wil kunnen ingrijpen op islamitische scholen die de Nederlandse waarden openlijk verwerpen. Salafistische scholen stellen de leerregels van de Koran nadrukkelijk boven de Nederlandse Grondwet. 

Terecht heeft Slob daarom op een aantal scholen hard ingegrepen. En hij krijgt brede steun voor zijn plan de eisen voor het vak burgerschapskunde aan te scherpen. Hij wil dat alle kinderen op school dezelfde Nederlandse basiswaarden van vrijheid, gelijkheid en solidariteit leren, zodat ze straks als volwassen mensen goed met elkaar kunnen samenleven.

Eisen moeten ook gelden voor scholen met een andere religie

Het kan niet zo zijn dat deze eisen wel worden opgelegd aan islamitische scholen, maar niet aan scholen die opereren vanuit een andere religie. Het blijkt dat ouders op een deel van de 170 reformatorische scholen een verklaring moeten ondertekenen waarin expliciet staat dat de school homoseksualiteit mag afkeuren.

Met deze verklaring overtreden de scholen artikel 1 van de Grondwet, waarin het recht wordt beschreven op gelijke behandeling, ongeacht huidskleur, levensbeschouwing of sekse. Reformatorische scholen plaatsen zich met deze leerregel uit de Bijbel zelf ook boven de Grondwet.

Onderwijsvrijheid geeft ouders weliswaar het recht om kinderen onderwijs te laten volgen volgens hun eigen levensovertuiging, maar die vrijheid is altijd begrensd door de Grondwet. Ook mag een overheid eisen stellen aan bijzondere scholen, vanwege de financiële afhankelijkheid, bijvoorbeeld dat kinderen dezelfde basiswaarden krijgen bijgebracht.

Scholen die categorisch een groep uitsluiten, zoals lhbt’ers, overschrijden de wet en de grens van de onderwijsvrijheid. Slob had om die reden juist stelling moeten nemen tegen het anti-homostandpunt van reformatorische scholen en tegelijk pal voor de onderwijsvrijheid moeten staan. 

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: eerdere commentaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden