Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Slechte rekenaar, die Geert Wilders

Home

Lex Oomkes

Lex Oomkes: "Merkwaardige manier van redeneren heeft de man. Wordt zijn PVV niet bij de coalitie betrokken, dan komen er zware verwijten." © Maartje Geels
Column

Geert Wilders had al zijn creativiteit nodig om een combinatie te vinden met de PVV en met een meerderheid in beide kamers. Partijen worden er met de haren bijgesleept. 

Thierry Baudet en Kees van der Staaij weten van niks en vragen zich vandaag, 48 uur na de suggestie van Wilders, wellicht nog af of ze onderwerp zijn van een grap. De combinatie moet, wat Wilders betreft, onderzocht worden, omdat anders 1,38 miljoen kiezers genegeerd worden. En je wilt niet het verwijt riskeren ondemocratisch te zijn en de volkswil naast je neer te leggen.

Lees verder na de advertentie
Met de winst van GroenLinks en D66 is de elite veel groter dan Wilders ooit vermoedde

Merkwaardige manier van redeneren heeft de man. Wordt zijn PVV niet bij de coalitie betrokken, dan komen er zware verwijten. Tegelijkertijd draait hij zijn hand er niet voor om verkenner Edith Schippers te adviseren twee andere, relatief veel grotere winnaars van de verkiezingen, GroenLinks en D66, te negeren. 

Maar goed, dat zijn dan ook geen partijen die weten wat er onder het volk leeft, laat staan dat ze als elitepartijen de volkswil zouden kunnen vertegenwoordigen. Met de winst van GroenLinks en D66 is de elite veel groter dan Wilders ooit vermoedde, reden te meer om ze niet bij de formatie te betrekken.

Mogen we Wilders eigenlijk wel onder de winnaars scharen? In de peilingen voor de start van de campagne werd zijn partij nog een grote voorsprong toegedicht. De partij zou veruit de grootste worden. Maar de voorsprong werd door Wilders zelf tijdens de campagne vakkundig om zeep geholpen. Je mag je op peilingen baseren, gezien het feit dat Wilders dat zelf de afgelopen vier jaar te pas en te onpas deed om aan te tonen dat we met een nepparlement te maken hebben en een elite die maar niet luistert.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Geert Wilders © REUTERS

Ontnuchtering

Maar laten we niet flauw doen en Wilders niet met zijn eigen slechte argumenten om de oren slaan. Peilingen tellen niet, echte zetels wel. En ze zijn belangrijk. Maar in een formatie zijn ze pas belangrijk als je partij ook in een positie zit dat niemand om je heen kan. Het CDA en D66 zijn twee van die partijen, naast de VVD uiteraard. De PVV heeft ook in die zin in deze verkiezingen gefaald, net als ChristenUnie en GroenLinks. 

De partij van Jesse Klaver juichte vorige week alsof er een grote politieke doorbraak bereikt was, maar de ontnuchtering zal nu snel komen. GroenLinks dreigt het linkse vernislaagje te worden in een, zeker in sociaal-economisch opzicht, rechts kabinet, dan wel die ¬ondankbare taak komt toe aan de ChristenUnie. Mooie overwinning van GroenLinks.

GroenLinks dreigt het linkse vernislaagje te worden in een rechts kabinet

Voor D66 geldt iets dergelijks. Leuke coalitie wordt dat voor de democraten met mogelijk twee christelijke partijen en de VVD. Daar gaat de regeling voor een voltooid leven of de legalisering van de productie van wiet.

Daar komt nog iets bij. Gezien de behaalde resultaten, zou niemand moeten staan te trappelen om te regeren. Mark Rutte krijgt weer de leiding en de VVD-leider knuffelt zijn coalitiepartners zo nadrukkelijk dat partijen subiet in een ernstige, bijna existentiële crisis geraken. Pechtold, Buma en anderen zijn bij deze gewaarschuwd. Van het CDA was na het avontuur in Rutte I niet veel over, van de PvdA na Rutte II nog minder.

Je kunt niet volhouden dat alle onrust de VVD ongemoeid laat, maar de partij is nog immer veel groter dan voor de grote doorbraak onder Rutte in 2010. Voor zover dat nog niet duidelijk was, is het nu toch wel bewezen dat het Rutte is en Rutte alleen die deze puike verkiezingsresultaten behaalde. Het is daarom niet gek te verwachten dat de de grote klap voor de derde en van oudsher kleinste volkspartij pas komt als Rutte het ooit welletjes vindt.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Met de winst van GroenLinks en D66 is de elite veel groter dan Wilders ooit vermoedde

GroenLinks dreigt het linkse vernislaagje te worden in een rechts kabinet