De vraag van Monic

Slavernij is niet iets uit een afgesloten verleden

Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, Kajsa Ollongren, minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties en burgemeester Jozias van Aartsen bij het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark. Beeld ANP

Is er een excuus om geen excuus te maken voor slavernij, vroeg chef opinie Monic Slingerland. Aandacht voor het slavernijverleden helpt beter dan excuses, menen vele lezers. Anderen vinden excuses wel gepast.

Ongemakkelijke erfenis

De regering hoeft geen excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Net zomin als Máxima dat hoeft te doen voor de misdaden van het Argentijnse regime. Of kinderen van NSB'ers. Het is een ongemakkelijke erfenis. Excuses, en de daaraan verbonden, meestal financiële, consequenties, zijn niet het goede smeermiddel. Afgezien van de praktische onuitvoerbaarheid, kunnen ze leiden tot verdere beschuldigingen, hebzucht bij slachtoffers, krenterigheid bij de daders. Wat nodig is: herdenken, erkenning, herschrijven van de geschiedenisboeken. En vooral: een volwaardige plek in onze samenleving.
Miriam Mulders, Rijen

Verholen slavernij

Een excuus voor de slavernij zou zeer gepast zijn, maar dan niet vanuit de regering, maar namens onze hele maatschappij door haar meest gezaghebbende vertegenwoordiger, de Tweede Kamer (eventueel ook de Eerste). Een actueel excuus, én een gedrags- en beleidsverandering, is daarnaast zeker aan de orde voor de moderne, meer verholen vormen van slavernij die wij laten voortbestaan en waarvan we profiteren.
Toon van der Aa, Amsterdam

Herkomst rijkdom

Het probleem is dat aan excuses automatisch een schadevergoeding is gekoppeld. Het is belangrijk de slavernij te herdenken en er veel meer bewust van te zijn dat onze rijkdom voor een deel daaraan, en aan andere roverijen, is te danken. Wij zouden ons ook meer rekenschap moeten geven van de herkomst van onze rijkdom en onze plicht deze te delen door het (financieel) steunen van initiatieven voor herdenking en bewustwording in een breder maatschappelijk perspectief. Positief neveneffect kan zijn: de wind uit de zeilen te nemen van de populisten. Daar heeft iedereen baat bij. Ook de nazaten van de slavernij.
Wim Admiraal, Amsterdam

Straatarm

In de tijd van de slavernij was 97 procent van de Nederlandse bevolking straatarm, werd niet ouder dan gemiddeld 32 jaar en was voor een groot deel horig. Nagenoeg iedere Nederlander stamt af van deze rechtelozen die part noch deel hadden en hebben aan slavernij. En wie krijgen excuses? Mensen die nu volledig gelijkberechtigd zijn. Niet Zwarte Piet maar sommigen van de 3 procent rijken van toen en nu hielden en houden slavernij, uitbuiting en ongelijkheid in stand. Serieus nadenken, onderzoeken en eensgezind (slavernij is niet wit, het heeft alle kleuren) werken aan het ongedaan maken van grove misstanden, dat laat zien dat lessen geleerd kunnen worden uit het verleden. Dat geeft zelfrespect en zelfwaardering. Excuses doen dat niet.
H. Dooijes, Bussum

Verantwoordelijk

We zijn als afzonderlijke personen niet verantwoordelijk voor deze misdrijven. Maar als Nederland blijven we verantwoordelijk voor het leed dat we veroorzaakt hebben. Veroordeeld kan Nederland er niet meer voor worden, in tegenstelling tot nog levende personen die ooit zo'n levensdelict hebben begaan. Kan er dan niet tenminste een excuus af? Ik ben er voor.
Michel Bel Naarden

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, daarna verschijnt een selectie van de antwoorden.

Lees ook haar vraag: Is er een excuus om geen excuus te maken voor slavernij?

Als ik 'slavernij' zeg, wat komt er dan in u op? Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, heeft de Nederlandse regering een week geleden opgeroepen excuses aan te bieden voor het slavernijverleden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden