CommentaarPelgrimage

Sla de hadj dit jaar over

Voor veel moslims geldt het als het hoogtepunt in hun geloofsleven: de hadj. Die pelgrimage naar de voor moslims heilige stad Mekka­­ is een religieuze verplichting. Elke moslim hoort de hadj eens in zijn leven te verrichten, tenzij dat om financiële of fysieke redenen onmogelijk is. Jaarlijks trekken miljoenen gelovigen naar de Saudi-Arabische stad, alwaar ze biddend zeven keer rond de wereldberoemde zwarte, kubusvormige kaäba lopen.

Maar of dat dit jaar ook gaat gebeuren, is de vraag. De Saudische autoriteiten hebben eerder dit voorjaar, na het uitbreken van de coronacrisis, gelovigen weliswaar aangeraden om hun reis nog even niet te boeken. Maar afgeblazen is de hadj nog niet. Vooralsnog staat de massale pelgrimage gepland voor eind juli.

Reisadvies

Het heeft Nederlandse moslims in vertwijfeling gebracht: moeten ze wel of niet gaan? De brancheorganisatie van hadj-reisorganisaties heeft eerder deze week in een open brief aan het kabinet gevraagd om verduidelijking van het reisadvies. Voor Saudi-Arabië geldt vooralsnog het advies zoals voor veel andere landen: reis er alleen naartoe als het noodzakelijk is.

Is de hadj noodzakelijk? Jaarlijks reizen een kleine vijfduizend Nederlandse moslims naar Mekka. Ze krijgen daarvoor een visum van de Saudische autoriteiten. Voor velen van hen kent die pelgrimage een lange aanloop. Het is een dure reis, waar vaak jarenlang naar wordt uitgezien. “Ze hebben een sterk emotioneel verlangen om te gaan”, zei een van de hadj-reisorganisatoren deze week in deze krant. “En ze zijn natuurlijk bang dat ze hun geld kwijtraken.”

Risicovol

Hoe begrijpelijk die overwegingen ook zijn, Nederlandse moslims zouden er goed aan doen hun voorgenomen pelgrimage uit te stellen. Daar is geen aanvullend advies van de Nederlandse overheid voor nodig. De omstandigheden zijn er simpelweg te onzeker en te risicovol voor. Als de Saudische autoriteiten de hadj door laten gaan, is de vraag hoe groot de mensenmassa in Mekka dit jaar zal zijn. Daar komt bij dat de besmettingscijfers in Saudi-Arabië, na een daling in de maand mei, alweer­­ een aantal weken een stijgende lijn laten zien. Mekka is bovendien de zwaarst getroffen stad in het land: er zijn beduidend meer sterfgevallen in de pelgrimsstad dan in de veel grotere hoofdstad Riyad. Meerdere islamdeskundigen hebben intussen aangegeven dat de hadj-verplichting in tijden van pandemie komt te vervallen.

Ook al zal het bij sommige gelovigen tot grote teleurstelling leiden, er zijn meer dan genoeg redenen om de pelgrimage dit jaar niet door te laten gaan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden