Opinie

Siriz is niet tegen abortus, maar voor een zorgvuldige keuze

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is onterecht om Siriz een anti-abortusclub te noemen, schrijft Ronald Zoutendijk, bestuurslid van Siriz. De organisatie helpt vrouwen die onbedoeld zwanger zijn om zelf, in alle vrijheid, een keuze te maken.

De dienstverlening van Siriz is afgelopen weken in Trouw besproken en becommentarieerd. De aanzet hiertoe is gegeven door een harde lobby van het Humanistisch Verbond. Siriz, een hulporganisatie die vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geworden, helpt en begeleidt, wordt neergezet als een anti-abortusorganisatie. Dat is pijnlijk en onjuist.

PvdA en GroenLinks hebben de selectieve weergave van feiten in de lobby van het Humanistisch Verbond klakkeloos overgenomen en een amendement ingediend over de subsidieverlening aan Siriz. Het voortbestaan van een hulporganisatie, die in 2017 ruim 4.500 vrouwen heeft geholpen en voor deze hulp een gemiddeld rapportcijfer van 7.9 kreeg, staat op het spel.

Siriz wil door middel van voorlichting aan jongeren het aantal onbedoelde zwangerschappen in Nederland terugdringen. Ook verlenen wij als hulporganisatie kortdurende en langdurende psychosociale hulp aan vrouwen en mannen die te maken krijgen met een onbedoelde zwangerschap, in het bijzonder bij de keuze de zwangerschap al dan niet af te breken. Verder wordt opvang geboden aan zwangere vrouwen zonder woonplek die intensieve begeleiding nodig hebben als voorbereiding op het moederschap op jonge leeftijd. Wij werken in heel Nederland met circa 45 beroepskrachten en circa 120 opgeleide vrijwilligers.

Drijfveren

Onze organisatie is volstrekt transparant over haar drijfveren. De primaire verantwoordelijkheid en keuze voor het uitdragen van een zwangerschap of het eventueel afbreken daarvan, ligt bij de moeder van het ongeboren kind. Siriz gaat ervan uit dat elk menselijk leven waardevol én kwetsbaar is. Het verdient zorg en bescherming. Vanuit die overtuiging willen we actief bijdragen aan het terugdringen van (herhaalde) abortussen. In de praktijk van de hulpverlening staat daarom het bieden van alle keuzemogelijkheden, inclusief alternatieven voor abortus, centraal.

Staatssecretaris Paul Blokhuis kondigde onlangs aan dat er onafhankelijke kwaliteitseisen komen, zodat voor hulpverleners helder is waaraan ze moeten voldoen om vanaf volgend jaar financiering te krijgen. Siriz sluit zich daar, als professionele zorgorganisatie, volledig bij aan. Wij hebben er vertrouwen in dat onze hulpverlening aan deze eisen voldoet.

In dit verband is het ook van belang om te noemen dat onze werkwijze volledig in overeenstemming is met de Wet afbreking zwangerschap. Het vergroten van het aantal opties, en daarmee de keuzevrijheid, is nadrukkelijk opgenomen in artikel 5.2b van genoemde wet.

Opdringen

Siriz werkt nauw samen met andere partijen, zoals Fiom, GGD GHOR Nederland en Rutgers, en in de Taskforce Jong Ouderschap Onbedoeld Zwanger (JOOZ). In samenspraak met het ministerie van volksgezondheid verbeteren deze organisaties de preventie van, en de ondersteuning bij, onbedoelde zwangerschap in Nederland. Het brede aanbod geeft cliënten de mogelijkheid om zélf een keuze te maken voor de organisatie die het beste bij hen past.

Onze inzet is erop gericht meer keuze te bieden dan begripvol instemmen met de wens van een vrouw die op dat moment en om wat voor reden ook, haar zwangerschap wil beëindigen. Onze maatschappelijk werkers gaan ook in op mogelijke emotionele aspecten van alle opties, inclusief abortus. Dat helpt de verwerking van de gemaakte keuze.

Het kan niet zo zijn dat de geldkraan voor Siriz wordt dichtgedraaid omdat het Humanistisch Verbond roept dat er sprake is van het opdringen van een religieuze moraal. Van opdringen is geen sprake. Er zijn talloze hulporganisaties met een uitgesproken visie of waar medewerkers werken met een uitgesproken overtuiging. Verliezen die op termijn ook allemaal hun subsidie?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden