null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Column

Sigrid Kaag is wat Turkije betreft op de lijn-Zijlstra blijven steken

Sylvain Ephimenco

Vanzelfsprekend heb ik geen idee hoe Halbe Zijlstra op de laatste provocatie, annex belediging van Turkije gisteren zou hebben gereageerd. Zijlstra heeft ontslag genomen en wordt nu door Sigrid Kaag als interim minister van buitenlandse zaken vervangen.

Gisteren werd bekend dat een hoge Nederlandse diplomaat (ambassadeur hebben we daar niet meer) tekst en uitleg aan Ankara moet geven over de erkenning van de Armeense genocide gepleegd door Turken in 1915 (ongeveer 1,5 miljoen doden). Deze erkenning werd door de gehele Tweede Kamer minus de Erdoganisten van Denk als motie aanvaard.

Turkije antwoordde dat Nederland zelf min of meer medeplichtig is aan de genocide van Srebrenica in 1995. Minister van schouderophalen Kaag zei op BNR dat ze weigerde ‘te reageren op reacties van reacties van reacties’ en dat we ‘kalm’ moesten blijven.

Sigrid Kaag is wat Turkije betreft op de lijn-Zijlstra blijven steken. Die laatste weigerde de illegale Turkse invasie van de Syrische enclave Afrin en de moord op de aldaar wonende Koerden te veroordelen. Op haar beurt noemde Kaag een dergelijke stap ‘ineffectief’.

Ze was er wel als de kippen bij om zich te distantiëren van de genocide-erkenning door de Kamer: de motie zou niet bijdragen aan een oplossing en verzoening tussen Armenië en Turkije. Alsof dit de bedoeling zou zijn van de volmondige erkenning van een evident historisch feit. Daarom spreekt dit bange kabinet een beetje Turks en voegt het officieel en systematisch de term ‘kwestie’ toe aan de formule ‘Armeense genocide’ (Ankara heeft het uitsluitend over de ‘Armeense kwestie’).

Laffe woordenconstructie

Wel komt het kabinet aan de wens van de Kamer tegemoet en zal het een minister naar Jerevan sturen voor de herdenking van de Armeense genocide in april. Kaag hierover: “Met deelname aan de herdenking betuigen we respect voor de vreselijke gebeurtenissen die minderheden zijn aangedaan. Op vergelijkbare wijze is het kabinet aanwezig bij de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden.”

Zie hier de laffe woordenconstructie van de minister: genocide wordt ‘vreselijke gebeurtenissen’ en Armeense christenen ‘minderheden’. En zie hoe relativerend en zelf schuldbewust Mevrouw Interim niet is door de door Turkije gepleegde volkerenmoord via een U-bocht met de Hollandse slavernij te associëren.

Onlangs liet Sigrid Kraag zich met een hoofddoek op in Teheran fotograferen, tegenover vrouwenonderdrukker en president Hassan Rohani. Dit terwijl dertig vrouwen in Iran zijn gearresteerd omdat ze uit protest hun hoofddoek afwierpen.

‘Het is daar de wet’ was het koele antwoord van Kaag op talrijke kritieken. De Iraanse vrouwenorganisatie My Stealthy Freedom schreef eergisteren een open brief in het Italiaanse Micromega aan de Nederlandse minister onder de titel ‘Door de hoofddoek te aanvaarden in Iran beledigt u onze strijd’.

Conclusie van de open brief: ‘Uw keus om zich aan de onderdrukking te onderwerpen legitimeert alleen maar discriminerende wetten’. Ik schaam me niet snel voor andermans gedrag. Wel voor de onbeschaamde reacties en houding van deze minister van weke ruggengraten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden