Column

Siemens lijkt een moderne Don Quichot, maar niets is minder waar

Irene van Staveren Beeld Maartje Geels

U heeft het nieuws vast wel gehoord. Siemens in Hengelo gaat in 2020 sluiten en daarmee gaan 600 banen verloren. 

Er is de afgelopen decennia al heel wat maakindustrie uit Nederland verdwenen. Vaak naar lagelonenlanden. Maar dit is anders. Allereerst de manier waarop het NOS Journaal het presenteerde: er gaan banen verloren vanwege de overgang naar groene energie. Als er een prijs bestaat voor het meest misleidende nieuws, dan draag ik dit bericht graag voor. Alsof we het klimaatverdrag van Parijs de schuld kunnen geven. Of de daarmee samenhangende toename van zonne- en windenergie. 

Siemens lijkt zo wel een moderne Don Quichot die met zijn productie van turbines en compressoren voor de olie- en gaswinning ten onder gaat in de strijd tegen windmolens. Niets is minder waar, want het Duitse bedrijf is marktleider in de productie van windturbines en levert ook al jaren de machinerie voor waterkrachtcentrales. Sterker nog, dit zijn eigenlijk alweer oude vormen van groene energie.

Waarom gaat de recent nog verbouwde en winstgevende fabriek in Hengelo met spiksplinternieuw blauw verlicht kantoor achter het droevige station dan dicht? De vraagafname van machines voor de olie- en gaswinning zat er al jaren aan te komen. De aardbevingsproblemen in Groningen, de afhankelijkheid van het gas van Poetin - die discussies zijn niet van gisteren. Ondernemen is vooruitzien. Maar het lijkt er eerder op dat Siemens nog de laatste druppels winst uit de Hengelose fabriek wilde persen, in de hoop de recente verbouwing en het kantoor - dat op de Zuidas niet zou misstaan - nog een beetje terug te verdienen. Om dan de handjes in de lucht te gooien met een verwijzing naar tegenwind in de marktontwikkelingen. Gelukkig is de arbeidsmarkt gunstig voor technisch specialisten, dus de werknemers zullen niet lang aan de kant hoeven staan. Dat zeggen ze trouwens zelf in interviews, ook 50-plussers.

Geen groen versus banen dus. Maar de productie, technologische kennis en werkgelegenheid zouden misschien wel in metaalstad Hengelo kunnen blijven als Siemens meer ondernemend zou zijn in nieuwe vormen van schone energie. Er is veel dynamiek in de technologische ontwikkelingen voorbij wind, water en zon. 

Stofzuigerslangen

Een voorbeeld is een techniek om broeikasgas uit de lucht terug te winnen en nuttig te maken. Onderzoekers aan de Universiteit Twente, tien kilometer van Hengelo verwijderd, hebben al een knullig prototype met stofzuigerslangen in elkaar gezet waarmee ze CO2 uit de lucht halen om daar vervolgens plantengroei in kassen mee te stimuleren. Als Siemens eens op een middag met een groepje techneuten een half uurtje oostwaarts was gefietst om te zien wat er allemaal ontwikkeld wordt op de campus, had het bedrijf misschien wel voorloper kunnen worden in de toepassing en productie van nieuwe groene technologie.

Maar het bedrijf lijkt te varen op het principe van sunk cost accounting. Dat staat in de economische wetenschap bekend als de misvatting dat je maar beter door kunt gaan op de bestaande weg vanwege een eerdere investering in plaats van een nieuwe kosten-batenafweging te maken, voor wat de meest verstandige optie is voor de toekomst. Het is net zoiets als in je oude huis blijven wonen omdat je er zoveel aan geklust hebt, terwijl je liever het nieuwe duurzame huis aan de overkant koopt en dat nog kan betalen ook dankzij de overwaarde op je oude huis. Siemens, kies snel voor groen 2.0, want anders ben je het personeel kwijt dat je daarvoor zo hard nodig hebt!

Lees hier meer columns van Irene van Staveren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden