null Beeld

Lezersreacties

Shell probeert recht te praten wat krom is

Redactie Trouw

Oliewinst

Shell probeert recht te praten wat krom is. Ter vergoelijking van de ‘buit’ over 2022, want zo noem je winst van diefstal, roert het bedrijf onder andere aan dat de winst ook ten goede komt aan de pensioenfondsen die aandelen bezitten. Nee Shell, de aandeelhouders van de pensioenfondsen zijn wij, gewone mensen die al jullie winst eerst hebben opgehoest door krom te liggen voor gas, benzine etc. Nu impliciet zeggen dat dit dus niet erg is en goed voor later lijkt me een gotspe. Overigens: wat gebeurt er later als we in dit tempo fossiel blijven stoken? Maar dat is een andere discussie.

Barend den Ouden, Goudriaan

Shell (2)

Verontwaardiging alom over de winst van Shell in het bijzonder (Trouw, 3 februari). Over Exxon­Mobil en andere oliemaatschappijen dempt het rumoer en over Qatar, de Emiraten en Saudi-Arabië hoor ik helemaal niets. De winsten van de ons bekende oliemaatschappijen verbleken bij de honderden miljarden winsten van die oliestaten. In dezelfde krant een overzicht van de nettowinst van Shell. In 2020 werd een nettoverlies geleden van ruim 19 miljard euro. Toen geen woord van medeleven of was er toen leedvermaak zoals nu de afgunst? Shell is veruit de grootste investeerder in duurzame energie. Heb ik iets in de krant gemist?

Frits Rutters, Dordrecht

Holocaust

Ook ik zette vraagtekens bij het onderzoek dat stelt dat maar liefst een kwart van alle veertigminners twijfels heeft over de Holocaust. Dat we waakzaam moeten zijn en blijven is een feit. Sterk dat de redactie op onderzoek uitging (de Verdieping, 2 februari). Zwak van Claim Conference en Schoen Cooperman om in plaats van te delen hoe (al dan niet) representatief het onderzoek was, te stellen dat we wegkijken van de conclusies. Een kwart van alle jonge mensen wegzetten als idioten maar niet aantonen hoe je aan deze resultaten komt vind ik verwerpelijk.

Neeltje Waagmeester, Zaandam

Wethouders

Waarom treden zoveel wethouders tussentijds af? John Bijl (Opinie, 3 februari) meent dat het niet aan de herkomst van buiten de politiek of de gemeente ligt. Volgens mij ligt het aan de vorm van de gemeentelijke democratie. Daar wordt nu ook het spel van de Kamer tegen de minister gespeeld. En de banden van burgemeester en wethouders met het bedrijfsleven zijn te eng. Tijdens het monisme stelde de gemeenteraad nieuwe plannen voor, tegenwoordig moet de raad van buiten komende plannen goedkeuren. De paar uren en de kleine beloning zijn niet toereikend om het college te controleren.

J. Post, Leeuwarden

Tegeltuin

Het schiet nog niet op met het vergroenen van de Nederlandse tuin (duurzaamheid&natuur, 2 februari). Helaas heb ik zelf mijn tuin voor de helft moeten betegelen. Tuinieren in mijn stadswijk is onmogelijk gebleken. De katten gebruiken de tuin als kattenbak. Elk nieuw plantje wordt ondergepoept. Het stinkt. De schuttingen heb ik nu vol met klimop en bamboe staan om toch een groene bijdrage te leveren.

Ludy Jongkind, Utrecht-Oost

Lust voor het oog

Wat een prachtige krant vandaag (Trouw, 3 februari). Om te lezen, ja, maar vooral om te bekijken. De muurschildering van de voetbal­jochies in Oekraïne, de bukkende jongen bij het stuk over jeugdrechters, de Markiezeneik in Amelisweerd, de zonnepanelen in het winters buitengebied en de klimaatdemonstrant. En dan waren er ook nog behartigenswaardige teksten. U snapt dat ik niet aan puzzelen of sportjournalistiek toekom.

Clary Stäb, Amersfoort

Toeslagen

Het geduld van de Tweede Kamer met de trage afhandeling van de compensatie voor toeslagenouders raakt op (Trouw, 4 februari). Vraag deze ouders wat zij zelf redelijk vinden. Er zullen ouders zijn die bewust te veel vragen maar dat is naar alle waarschijnlijkheid een minderheid. De voordelen zijn evident: snelle afhandeling en nauwelijks kosten voor de afhandeling.

Gerrit Jan van Zuijlen, Apeldoorn

Quooker

De Quooker levert warm water zonder nanodeeltjes plastic (lezersreacties, 3 februari). Maar dat is een keuze om jezelf te redden, niet de aarde. Deze heetwaterkraan gebruikt veel meer energie dan alternatieven.

Petra Haberland, Amersfoort

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden