OpinieArbeidsmarkt

Selecteer werknemers op capaciteit

Ouderen en migranten met een niet-westerse achtergrond maken weinig kans bij een traditioneel sollicitatiegesprek. Werving van personeel kan veel eerlijker, betogen Fabian Dekker en Jos Verhoeven.

De sollicitatiekansen van mensen met een niet-westerse migrantenachtergrond blijven sterk achter bij die van andere groepen (Trouw, 17 juli). Helaas niets nieuws onder de zon. We wisten allang dat het vooroordelen regent op de arbeidsmarkt. En niet alleen voor migranten. Ook ouderen (40-plus) lopen steevast aan tegen onbegrip en stereotyperingen wanneer zij de zoveelste sollicitatiebrief de deur uitdoen.

Hoe kan het dan wel? Door zonder sollicitatiegesprek mensen een kans te bieden hun talenten te tonen en aan de slag te gaan. We geven drie concrete voorbeelden. Met de methodiek open hiring, die is komen overwaaien uit de VS, wordt het traditionele wervings- en selectieproces volledig losgelaten. Bedrijven hebben vacatures en mensen met interesse kunnen zich aanmelden via een wachtlijst. De eerste die zich aanmeldt, krijgt de baan. Niet realistisch? Inmiddels zijn de eerste bedrijven in Nederland al met deze manier van werken gestart en de volgende bedrijven openen hun deuren direct na de zomer. Al meer dan 150 mensen hebben zich nu aangemeld op de vacaturewachtlijst en de eerste tien mensen hebben hun baan te pakken.

Capaciteiten

Andere soortgelijke manieren zijn er ook. Met name in de ICT en zakelijke dienstverlening wordt gewerkt met zogeheten whiteboard-testen. Niet de achtergrondkenmerken van een persoon, maar haar of zijn capaciteiten bepalen of iemand een baan krijgt, door als opdracht complexe problemen op te lossen. Een derde voorbeeld werd onlangs in het NOS-journaal getoond. Een opleidingsbedrijf voor stukadoors laat leerlingen een wand of plafond stuken. Werkgevers die personeel zoeken, komen de werkstukken bekijken en kiezen degene die het werkstuk heeft gemaakt, zonder te weten wie de persoon in kwestie is.

Omdat personeelsselecteurs te vaak mensen kiezen die op hen lijken, pleiten wij voor afschaffing van het klassieke sollicitatiegesprek. Niet leeftijd, sekse, achternaam en religie, maar capaciteiten zijn relevant bij het aangaan van een baan. Als je werkelijk open wilt staan voor iedereen met de gewenste capaciteiten, dan zijn er alternatieven voor de traditionele methode. Als bedrijven vast blijven houden aan de klassieke wervingsmethoden en werkgeversorganisaties blijven reageren dat deze onderzoeken ‘bijdragen aan de bewustwording’, dan is de uitslag van het volgende onderzoek reeds bekend.

Lees ook: 

Een foto of mooie cijfers op je cv doen er niet toe als je Ahmed heet

Invechten in de arbeidsmarkt lijkt kansloos voor iemand met een migratieachtergrond. Werkgevers zullen aan de slag moeten om hen op een sollicitatiegesprek evenveel kans te geven te geven als autochtone landgenoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden