Vrouwen dragen de zwaarste lasten van de toenemende concurrentie om drinkwater, tot afpersing aan toe. Concrete actie is nodig, aldus Dieneke van der Wijk, directeur van ontwikkelingsorganisatie Simavi.
De toenemende concurrentie om water door de klimaatcrisis bedreigt vrouwen. Het leidt tot extreme situaties zoals sextortion: seks in ruil voor drinkwater. De VN-Waterconferentie, die woensdag start in New York, moet concrete actie opleveren.
De wereld komt er samen om oplossingen te bespreken voor acute problemen rond water, die nog erger worden door de klimaatcrisis. Een op de vier mensen heeft op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater. De conferentie, georganiseerd door Nederland en Tadzjikistan, komt geen dag te vroeg.
Seksueel misbruik van kwetsbare groepen
Laten we het echter ook hebben over het gevolg van die tekorten: meisjes en vrouwen die afgeperst worden om seks te hebben in ruil voor drinkwater. Het is een uitwas die zich voordoet in verschillende landen in Afrika en Azië waar ontwikkelingsorganisatie Simavi werkt. En het laat zien waar schaarste aan drinkwater in combinatie met de ongelijke positie van vrouwen toe leidt. Uit diepgaand onderzoek naar de praktijk van seks voor water, uitgevoerd door onze partner Anew in Kenia, blijkt dat 9,1 procent van de meisjes en vrouwen in het onderzoeksgebied persoonlijk te maken heeft gehad met seksueel misbruik.
In de concurrentiestrijd om water delven de behoeftes van lokale gemeenschappen stelselmatig het onderspit tegen investeringen in landbouw, industrie of mijnbouw, met name voor de export. Door het stimuleren van handel en investeringen in het buitenland, zonder oog voor de gevolgen voor de drinkwatersituatie van kwetsbare groepen, draagt ook Nederland daaraan bij.
Vrouwen dragen de zwaarste lasten
Als voorvechter van gendergelijkheid moet Nederland scherp blijven op de positie van meisjes en vrouwen. In veel landen in Afrika en Azië zijn zij verantwoordelijk voor het halen van water. Gezamenlijk besteden deze vrouwen en meisjes er naar schatting dagelijks (!) 200 miljoen uur aan (Unicef, 2016). Die tijd kunnen ze niet besteden aan onderwijs of werk. Bovendien lopen ze tijdens hun dagelijkse zoektocht risico op seksuele afpersing.
Vrouwen dragen de zwaarste lasten, maar zitten zelden aan de tafels waar plannen worden gemaakt voor beheer en distributie van drinkwater. Hun belangen worden over het hoofd gezien. Waterrechtvaardigheid voor vrouwen en kwetsbare gemeenschappen moet daarom hoog op de agenda staan van de VN-Waterconferentie. Met een petitie vraagt Simavi om aanpassing van het Nederlandse beleid.
Lees ook:
Seks in ruil voor water: de prijs die Keniaanse meisjes betalen
Vrouwen en meisjes in sloppenwijken in Kenia staan vaak urenlang in de rij om water te halen. Seksuele intimidatie of seks in ruil voor water, komt voor. Activiste Nancy Barasa strijdt tegen deze situatie.