null Beeld

Lezersreacties

Schrijft de krant te veel over integratie en gender? Mijn vrouw en ik komen er niet uit

Redactie Trouw

Ontwikkelingsgeld

Jarenlang de armere landen leegtrekken, zodat westerse landen het beter krijgen. De mensen in die landen willen ook graag betere omstandigheden. De beste manier is hen te helpen zich te ontwikkelen, dus steunen met ontwikkelingsgeld. Nu wil het kabinet dit geld gebruiken voor de asielopvang in Nederland (Trouw, 14 mei). De VVD gaat al jaren voor ‘als ik het zelf maar goed heb’ en het CDA, waar ik jaren lid van was, is de weg kwijt. Maar van D66 en CU verwacht ik dat ze nee zeggen tegen dit visieloze beleid, dat zich gaat keren tegen de doelstelling de instroom te beperken.

Karel Hoekstra, Steenwijk

Veranderingen

Over milieubeleid, integratie, ons koloniale verleden en gender schrijft de redactie ‘regelmatig, soms tot ongenoegen van abonnees die vragen hebben over deze maatschappelijke veranderingen’ (Brief van de hoofdredacteur, 13 mei). Volgens mij tot ongenoegen omdat er best meer mag worden geschreven over die onderwerpen, volgens mijn vrouw over het ongenoegen over al die aandacht, omdat het met die veranderingen best meevalt. Benieuwd welke abonnees hier worden bedoeld.

Anton Moll van Charante, Zeist

Eufemisme

Net als andere media spreekt Trouw van ‘ruimen’ of ‘vernietigen’ bij zieke dieren op een veehouderij, nu na vogelgriep (Trouw, 13 mei). Benoem wat het is: dieren worden gedood, vermoord of afgeslacht. Laten we de waanzin erkennen van de dood van jaarlijks miljoenen dieren.

Robin Rauws, Utrecht

Autovrij

‘Wen eraan: het einde van de eigen auto is in zicht’ (Opinie, 13 mei). ­Typisch een verhaal van een Rand­stedeling die het openbaar vervoer bij de hand heeft. Zelfs in het dichtbevolkte Nederland zijn er mensen die afgelegen wonen en afhankelijk zijn van hun auto. Hoe moeten zij naar hun werk, opleiding, ziekenhuis of winkel? Met paard en wagen?

Lenneke Scholte, Ljussens (Fr)

Kringloop

Kringloopwinkels moeten ook witwassen bestrijden (Trouw, 12 mei). Is het niet verstandig de opbrengsten van deze winkels altijd ten bate van een goed doel te laten komen? In mijn woonplaats is dat de armoedehulp van Vincentius. Zorg dat ze niet het eigendom zijn van één of meerdere personen en dat duidelijk is waarvoor de opbrengsten zijn.

Anneke Molenaar, Den Bosch

Studiepunten

Er zijn plannen om het bindend studie-advies te versoepelen. Kies liever een studie die bij je past. Als studieadviseur zag ik studenten die zich met bijlessen in acht jaar door het vwo geworsteld hadden. Op de universiteit konden ze het niveau niet aan. Ik zag teleurgestelde studenten, die als ze toch slaagden een baan kregen waar ze opnieuw op hun tenen moesten lopen, op weg naar een burn-out.

M. Durson, Hengelo

Ephimenco

Doorgaans lees ik de nuchtere en ­zakelijke columns van Ephimenco met genoegen. Maar in zijn steunbetuiging voor de Nederlandse inzending voor het Songfestival (Trouw, 11 mei) vloog hij uit de bocht. Hij stelt dat onze inzending het niet haalde omdat het een ‘ode aan de ouderwetse heteroseksualiteit’ zou zijn. Iets wat volgens hem kansloos is bij de ‘Eurovisiefreaks’. Die zouden alleen non-binaire personen, transseksuelen en andere lhbti+­-mensen waarderen. Als dit een ereplaats krijgt in een krant als Trouw, dan begrijp ik waarom Nederland steeds verder zakt op de Europese lhbti+-ranglijst.

Fred Sevriens, Den Haag

Ritsema

Waarom zou Trouw haar zo spijtig gemiste rubriek Moderne manieren van Beatrijs Ritsema niet laten opvullen door Suzanne Bijl, moeder en docent te Gouda (Lezersreacties, 12 mei). Zij gaf een liefdevol en uitvoerbaar advies aan ouders met gestreste examenkandidaten. Haar nuchtere en volwassen kijk op de zaak leverde bij mij herkenning op.

Gon de Graaff, Hoofddorp

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden