null Beeld

Antwoordenop de vraag van Monic

Schrijf vanuit je hart én ontwikkel jezelf met een schrijfcursus

Amber Dujardin

Voor schrijven is allereerst talent nodig, techniek kan een handje helpen, menen veel Trouw-lezers. Ze reageren op de vraag van chef opinie Monic Slingerland: is schrijven een kwestie van talent of van techniek?

Eerst talent

Schrijven begint met talent en dat kan zich verder ontwikkelen door het verwerven van techniek, inzicht en oefening. Wie een schrijfcursus afraadt, vreest met de opgedane kennis ‘binnen de lijntjes te gaan kleuren’. Maar gebruik de cursus om met meer kennis van zaken het eigen talent te ontwikkelen.
Joki Harms Hoorn

Trucjes

Het is mijn ervaring dat je schrijven niet kunt leren. Op een cursus creatief schrijven leerde ik trucjes om de aandacht van de lezer te trekken. Maar schrijven is een vak apart en steunt op talent.
Marinus van der Molen Purmerend

Zie, oordeel en handel

Talent en techniek zijn niet voldoende voor een leesbaar verhaal. Een simpele methode is: zien, oordelen en handelen. Zet daarvoor eerst de feiten, omstandigheden en opvattingen op een rij. Schrijf daarna een beoordeling, geef vervolgens suggesties voor een aanpak of oplossing. Als die tussenstappen niet duidelijk zijn, kan je de lezer in verwarring brengen.
Geert Wagenaer Haarlem

Eigen toon

Mijn ervaring is: volg die cursus. Je authenticiteit wordt niet minder door de technieken en adviezen van een strenge en liefhebbende leraar. In mijn geval was dat Gerard van Emmerik die zelf fantastische literatuur produceert met een eigen toon.
Ellen Smal Dwingeloo

Vaardigheid

Ik vind het leuk om te bedenken hoe je de zinnen zo aansprekend mogelijk kunt formuleren. Zelfs als het gaat om het indienen van een klacht bij de NS. Maar voor een goede tekst is plezier niet voldoende. Het is niet alleen aardigheid maar ook vaardigheid. Ik schrijf een blog en vond mede door die wekelijkse oefening een uitgever voor een boek. Ik vraag feedback aan lezers en volgde een cursus.
Arnold van Dijk Vleuten

Erfelijk

Geen twijfel mogelijk. Schrijven is een kwestie van talent. Mijn (overleden) man kon het, onze zoon kan het en ik zelf schrijf ook korte stukjes over bijzondere dingen die ik meemaak. Soms merk ik dat mijn omgeving járen later nog terugkomt op brieven van ons. Ik ben kritisch op taalgebruik, maar wanneer ik iets lees wat me raakt, vergeef ik verkeerde techniek. Andersom kost me moeite. Maar al te vaak merk ik slordig gebruik op van onze taal en zie ik te veel Engelse woorden.
Louise Gregoire Almere

Verschil met muziek

Haal je bij muziek de techniek en regels weg, dan blijft er niks over. De techniek is essentieel. Voor het op papier zetten van woorden is echter geen kennis van schrijftechniek nodig. Als ‘schrijftechniek’ al bestaat, want er is niet één richtlijn voor. En als je een tekst beoordeelt, let je toch pas in tweede instantie op techniek? Als schrijver zou je ook zo moeten werken. Eerst je verhaal met je hart opschrijven, daarna pas met je hoofd analyseren.
Jochem Wijma Ede

Vraag van Monic

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden