De speciale, energievretende verwerking van covid-afval is niet meer nodig. Schrap deze last voor ziekenhuizen dan ook zo snel mogelijk, zeggen onderzoeker Tim Stobernack, arts-microbioloog Andreas Voss en intensivisten Hugo Touw en Hans van der Hoeven.
De snelheid waarmee covid-maatregelen werden ingevoerd in het begin van de pandemie verbleekt bij het tergend trage tempo waarmee de maatregelen weer afgeschaft worden. In het bijzonder de speciale Covid-19-afvalmaatregelen in ziekenhuizen en de speciale afvoer (en reiniging) van linnengoed; want die zijn nog steeds van kracht.
Deze maatregelen waren in het begin van de pandemie misschien noodzakelijk, maar zijn nu overbodig. Bovendien zijn ze duur en veroorzaken ze aanzienlijke schade aan het milieu. Het is tijd om deze maatregelen stop te zetten en een meer passend beleid te voeren voor het voorkomen van infecties in het ziekenhuis in het algemeen.
In de begindagen van de pandemie was weinig bekend over Sars-CoV-2 en werd deze nieuwe verwekker van infectie als ‘meldingsplichtige ziekte A’ geclassificeerd, net als uitzonderlijke ziektes als polio en pokken. Aan deze status zijn ook regels verbonden als het gaat om het afvoeren van afval om de verspreiding van dit virus en het veroorzaken van infecties te voorkomen.
Geen biologische noodzaak
Ziekenhuizen namen strenge maatregelen om dit covid-afval veilig te behandelen en te verwijderen. Dit houdt onder andere in dat het afval in speciale, dure containers moet worden verzameld en afgevoerd, en verbrand wordt op hoge temperatuur in speciale afvalovens. Deze wettelijke verplichting bestaat nog steeds, terwijl de biologische noodzaak ervoor al geruime tijd niet meer aanwezig is.
Nu, bijna twee jaar later, weten we veel meer over Covid-19 en hoe het virus zich verspreidt. Het is duidelijk dat covid-patiënten geen afval produceren dat niet via de normale routes kan worden afgevoerd. Het afvoeren van afval door gespecialiseerde bedrijven heeft aanzienlijk meer negatieve milieueffecten en veroorzaakt door de hogere verbrandingstemperaturen en grote transportafstanden meer CO2-uitstoot dan het afvoeren van afval via normale afvalstromen.
Zo komt bij de verbranding van het afval in deze speciale verbrandingsovens vijf keer zoveel CO2 vrij als bij de standaard restafvalverbranding. Daarnaast veroorzaken de speciale plastic afvalvaten op zichzelf ook al extra onnodig afval.
Niet doorschieten
Het is tijd om deze maatregelen stop te zetten en een passender beleid te voeren voor het voorkomen van infecties in het ziekenhuis in het algemeen. Dit beleid moet ook rekening houden met de milieu-impact van maatregelen. We moeten niet doorschieten in ons risicomanagement en op veel gebieden zijn we daadwerkelijk al doorgeschoten. Vervuilend gedrag schaadt klimaat en biodiversiteit en dat leidt weer tot toekomstige patiënten. Juist in de zorg zou dit onze volle aandacht moeten hebben.
Wij roepen de overheid op deze kwestie serieus te nemen en passende maatregelen te nemen. Het stopzetten van de speciale covid-afvalmaatregelen is een eerste stap in de goede richting. Uiteraard moeten we ons blijven richten op het voorkomen van infecties in het ziekenhuis, maar op rationele wijze. Dat is ook op een manier die het milieu niet onnodig belast.
Lees ook:
Strenge Chinese aanpak van corona zorgt voor enorme milieubelasting
Het strenge anticoronabeleid in China kost veel geld, en door de vele gebruikte en afgedankte materialen loopt het milieu schade op.