OpinieAchterstandswijken

Schoolbestuurders, help ook om ‘achterstandswijk’ te verbeteren

Overvecht is een wijk waarin draagkrachtige(r) mensen wel willen wonen, maar niet willen leven, constateren inwoners Joost Wegman en Annemieke de Jong-van Campen. En het veel te eenzijdige aanbod van basisscholen speelt daarbij een grote rol. Doe daar wat aan!

Utrecht-Overvecht: krachtwijk, prachtwijk, achterstandswijk. Een wijk waarmee het steeds slechter gaat, volgens het Aedes­onderzoek dat begin deze maand werd gepresenteerd.

In een eerste reactie op het nieuws gaf minister Van Veldhoven aan dat de bevolkingssamenstelling van de achterstandswijken moet en kan veranderen door meer woningen te realiseren voor mensen uit het middensegment. In Overvecht zijn er de afgelopen jaren prachtige woonwijkjes ontstaan, precies voor die doelgroep.

Mensen zijn er graag gaan wonen, omdat het een van de weinige plekken in de stad is waar je betaalbaar een huis kunt kopen of huren. Helaas blijkt dat de meeste van deze mensen geen of weinig binding hebben of zoeken met de wijk waarin zij zijn gaan wonen. Zij werken buiten de wijk en laten hun kinderen buiten de wijk naar school gaan. Hun hele sociale leven vindt buiten de wijk plaats. Van integratie met mensen die al langer in de wijk wonen is geen sprake. De wijk kan daarmee niet profiteren van hun draagkracht.

Wij, inwoners van Utrecht-Overvecht, lopen tegen een groot probleem aan: de scholen. Er is een groot aantal buurtscholen waarvan de meeste in de praktijk vrijwel identiek zijn. Ook de leerlingenpopulatie is vrij homogeen geworden. En in de meeste gevallen is het aantal leerlingen zorgwekkend klein. Hoewel deze scholen van ons alle lof krijgen voor hoe zij proberen kinderen te begeleiden en te onderwijzen, gaat er iets mis. Elke dag gaan maar liefst 600 tot 900 basisschoolkinderen naar een school buiten de wijk.

Overvecht is een van de Nederlandse stadswijken waarin draagkrachtige(r) mensen wel willen wonen, maar niet willen leven. Waar zij hun kinderen niet op school willen doen, omdat zij verwachten dat hun kinderen op een school buiten de wijk passender begeleiding en betere kansen krijgen.

Kinderen van ouders voor wie het niet haalbaar is, zijn de dupe

Let wel: deze draagkrachtiger wijkgenoten zijn Nederlanders zonder én met (recente) migratieachtergrond en de scholen die zij kiezen variëren van basisscholen voor persoonlijk onderwijs tot islamitische basisscholen en alles daartussen. Maar de kinderen en ouders voor wie het financieel of praktisch niet haalbaar is om die keuze te maken, zijn de dupe.

Want niet iedereen kan een dagelijkse fietstocht om de kinderen naar school te brengen inpassen met het eigen werk. Niet iedereen is fysiek in staat om met de kinderen mee te fietsen. Niet iedereen heeft het geld voor een buskaart. En als die mogelijkheden er wel zijn, dan nog wil niet iedereen buiten de eigen buurt naar school. Deze kinderen en ouders hebben niks te kiezen; de basisscholen in de wijk lijken daarvoor te veel op elkaar.

Wij geloven erin dat, juist in een wijk als Overvecht, een diversiteit aan (gemengde) basisscholen moet bestaan. Zodat kinderen en hun ouders in hun eigen buurt, in hun eigen wijk, een passende school kunnen vinden. Zij voor wie de nieuwe woningen gerealiseerd gaan worden. Maar ook zij die in de al bestaande woningen wonen en nu al niet de school in de wijk kunnen vinden. Immers: alle kinderen, alle ouders, zijn anders. Ook in een wijk als Overvecht!

In plannen om een achterstandswijk als de onze te verbeteren werkt de overheid vaak samen met woningbouwcorporaties en zorgaanbieders. Wij vragen ook scholenstichtingen mee te gaan werken. Om het tij te keren. Om met vereende krachten een divers onderwijsaanbod te creëren, aansluitend bij de behoeften en verlangens van alle bewoners van ‘achterstandswijken’. Zodat alle inspanningen om deze wijken daadkrachtiger te maken daadwerkelijk ten goede komen aan de wijk en daarmee aan de hele samenleving.

Lees ook:

Arme wijken zijn een verzamelpunt van kwetsbare mensen. Gevolg: de leefbaarheid gaat hard achteruit

Kwetsbare mensen worden geconcentreerd in sociale huurwoningen, waardoor de leefbaarheid verslechtert.

In de wijk Smitsveen is beslist een probleem, maar niet iedereen legt zich daarbij neer

Hoe is het om te leven in een achterstandswijk? Waar flats vol sociale huurhuizen worden bewoond door arme of kwetsbare mensen. De wijk Smitsveen in Soest is zo’n wijk. Er zijn beslist problemen, maar lang niet iedereen legt zich daarbij neer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden