SITE Artikel Opinie Typografie illustratie

OpinieConversietherapie

Schiet op met dat verbod op ‘homogenezing’

SITE Artikel Opinie Typografie illustratieBeeld Anita Huisman

Het kabinet moet conversietherapieën verbieden. Dat is ook de wens van de Tweede Kamer, schrijven Frank Buijs, voorzitter van CDA Pride-netwerk, Gert-Jan van Leeuwen, voorzitter van ChristenQueer en Heleen de Boer, voorzitter van de christelijke koepel LKP.

Frank BuijsGert-Jan van Leeuwen en Heleen de Boer

Het kabinet kwam vorige week vrijdag met een standpunt naar buiten waarin de kwalijke praktijk van conversietherapie praktisch ongemoeid wordt gelaten. Daarmee legt het kabinet niet alleen een motie van de Tweede Kamer naast zich neer, het lijkt ook de gedoogconstructie te willen normaliseren met een gedragscode waaraan het Humanistisch Verbond een bijdrage zou moeten leveren. Maar alleen een verbod op conversietherapie zal helpen om deze voor het lichamelijke en geestelijke welzijn uiterst schadelijke ‘therapieën’ te beëindigen.

Laten we vooropstellen: niet-hetero’s kunnen niet worden ‘genezen’. Liefde is niet maakbaar. Toch blijkt uit een tweetal vertraagde onderzoeken in opdracht van dit kabinet dat in Nederland maar liefst vijftien instellingen en individuen conversietherapie aanbieden: een schadelijke ‘therapie’ om niet-heteroseksuele gerichtheid en seksualiteit uit te bannen, te veranderen, of zelfs te wissen. En dat terwijl er volgens experts geen wetenschappelijke basis is voor de werkzaamheid van deze therapieën. Volgens diverse onderzoeken kunnen ze zelfs leiden tot depressie en zelfmoordneigingen.

Gelegenheidsargumenten

Allerlei gelegenheidsargumenten passeerden de voorbije jaren de revue om conversietherapie ongemoeid te laten. Zoals dat discriminatie al verboden is via de Grondwet. Dat moge zo zijn, maar Nederlandse rechters en/of het OM kunnen uitsluitend indirect toetsen aan de Grondwet. Om die redenen zijn gerichte verbodsbepalingen nader uitgewerkt in diverse wetten en regels op het gebied van discriminatie. In lijn hiermee nam de Tweede Kamer al tweemaal eerder een motie aan om conversietherapie te verbieden, meest recentelijk nog met steun van drie van de vier coalitiepartijen: CDA, VVD en D66.

De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam telt verschillende homobars. Beeld Joris Van Gennip
De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam telt verschillende homobars.Beeld Joris Van Gennip

Een andere drogreden is dat een verbod zou leiden tot problemen in de uitvoering en de handhaving. Een wettelijk verbod houdt ‘homogenezers’ niet tegen, suggeren critici van een verbod soms. De wens zou hier de vader van de gedachte moeten zijn. In het licht van de herhaalde wens van de Tweede Kamer om conversietherapie te verbieden, stopte een aantal aanbieders de laatste jaren al met hun kwalijke praktijken.

Wij erkennen de vrijheid van overtuiging voor elke kerk (ook van baptisten-, pinkster- en evangelische gemeenten, waar het merendeel van deze ‘therapieën’ voorkomt) en iedere geloofsgemeenschap. Maar waar grondrechten botsen, zoals hier het verbod op discriminatie, de onaantastbaarheid van het lichaam en de vrijheid van godsdienst, zouden juist ministers van christendemocratische signatuur tenminste moeten opkomen voor de veiligheid en gelijkwaardigheid van iedereen.

Verder vragen wij ons af waarom het Humanistisch Verbond zich voor het karretje van dit kabinetsplan heeft laten spannen. De steunpunten voor lhbti’s, waartoe het kabinet ook oproept, zijn er namelijk al, opgezet door de community zelf. De ruim tien jaar geleden van rechtswege voorgeschreven antidiscriminatievoorzieningen voor niet-hetero’s en andere minderheden zijn vaak door lokale overheden in de praktijk nooit gerealiseerd of inmiddels wegbezuinigd. Ook een gedragscode van het Humanistisch Verbond normaliseert de praktijk die we zeggen te willen tegengaan.

Pappen en nathouden

Dat ook Duitsland (bij minderjarigen), Malta, Oostenrijk en delen van de VS en Australië al een wettelijk verbod op ‘lhbti-genezing’ hebben en dat het Verenigd Koninkrijk en Canada werken aan een verbod, mag Nederland tot voorbeeld strekken. Sluit niemand uit, erken en waardeer alle gezins- en samenlevingsvormen. We hebben een actieve bijdrage van iedereen nodig aan de samenleving. Die vertragingstactiek van pappen en nathouden bij het verbieden van conversietherapie, daar zou de Tweede Kamer zou niet meer in moeten trappen. De Kamer moet alsnog een verbod eisen.

Lees ook:

Kabinet niet overtuigd van nut verbod op ‘homogenezing’

Ministers De Jonge en Grapperhaus zeggen krachtiger te willen optreden tegen activiteiten om homoseksuelen van hun geaardheid af te helpen. Een daadwerkelijk verbod zal vermoedelijk aan een volgend kabinet zijn.

Kamer wil ‘homogenezing’ zo snel mogelijk strafbaar stellen

Homogenezings- en conversietherapie moet snel strafbaar worden gesteld, zo vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet begin 2021 met een wetsvoorstel komen om de omstreden therapieën, die homoseksualiteit zouden ‘genezen’, strafbaar te stellen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden