OpinieMentaal welzijn

Schiet door corona niet in de uitstelmodus, leef het leven nu

De angst voor Covid-19 brengt ons in een uitstelmodus. Stel dingen die gelukkig maken niet uit tot na de crisis, waarschuwt lezer Wilhelm van Zuyden. 

Vanwege het dreigende gevaar van besmettingen door Covid-19 zal thuiswerken voorlopig de norm blijven. Er zijn zelfs grote instellingen die hebben aangegeven dat thuiswerken tot juni 2021 het uitgangspunt zal blijven. Voor velen onder ons een domper, aangezien we sociale wezens zijn die niet alleen maar via een scherm met elkaar willen communiceren. De behoefte om elkaar echt fysiek te ontmoeten blijkt toch een oerbehoefte te zijn, ondanks dat het de laatste jaren vaak leek alsof schermen belangrijker voor ons waren dan fysieke ontmoetingen.

Op andere vlakken dan het werk zijn de beperkingen soms nog vele malen groter, als we denken aan familie- en vriendenbezoek, horeca, theater, vakanties en alle andere sociale interacties die we tot februari bezigden. Dit alles met daarbij in het achterhoofd dat de nadelige economische consequenties, onevenredig verdeeld over onze samenleving, een diepe impact zullen hebben.

Door de onzekerheid over het verloop van de pandemie, het op- en afschalen van beperkende maatregelen en het daardoor ontbreken van de stip aan de horizon, lijken velen van ons in een uitstelmodus te geraken. Denk aan het plannen van contactmomenten met familie, stellen van sportdoelen en het plannen van vakanties. Maar ook het bereiken van carrièredoelen, het (ver)kopen van een huis of het najagen van andere zaken in het leven die ons gelukkig kunnen maken, lijken slachtoffer te worden van onze begrijpelijke uitstellen-tot-betere-tijden-mindset.

In een beperkende kramp geschoten

Ondanks de mededeling van het kabinet deze zomer dat we niet meer moeten redeneren vanuit wat er niet mag, maar juist vanuit wat er wel mag en kan, lijkt het alsof we collectief in een beperkende kramp zijn geschoten door veel zaken op de lange baan te schuiven. We lijken ons niet voldoende bewust van het feit dat vandaag de dag óók onderdeel is van onze levensloop. Het heeft er de schijn van dat we deze pandemieperiode zien als een pauze in ons bestaan.

Los van de kritiek die er is op de overheidsmaatregelen, zullen we in ieder geval op een zo goed mogelijke manier moeten omgaan met de pandemie. Het zal niet over een paar maanden allemaal voorbij zijn. Uitstel en mogelijk afstel van activiteiten, plannen en dromen zijn dus ook niet de oplossing. Bovendien heeft ons uitstelgedrag een negatief effect op de economie op de korte termijn, terwijl die door de pandemie sowieso al hard geraakt wordt.

Een lans breken voor  bewustwording

Om te voorkomen dat we als samenleving collectief in een uitstelmodus belanden, zou ik een lans willen breken voor bewustwording. Natuurlijk begint het ermee dat we door de huidige pandemie bepaalde zaken moeten afzeggen en uitstellen, simpelweg omdat de van overheidswege opgelegde maatregelen ons daartoe dwingen. De bewustwording zou hem moeten zitten in de zaken die nog wel kunnen, maar die we gemakshalve dan ook maar uitstellen. Juist in dat tweede schuilt het gevaar van deze uitstelmodus.

Vooruitkijken naar de zomer van 2021 als moment dat we weer van alles als vanouds kunnen doen, is niet alleen onzeker, het is ook nog eens ver weg. We leven in het hier en nu. Laten we zorgen dat we het leven niet aan ons voorbij laten gaan. Zoals Huub van der Lubbe van De Dijk al zong in 2005 in het nummer ‘Later is nu’: ‘Waarom nog wachten? Waarom niet nu?’

Lees ook:

Zo houden we de moed erin tijdens de tweede coronagolf

Met de tweede golf van de coronacrisis, en de (voorspelde) strengere maatregelen die Rutte en De Jong dinsdag tijdens de persconferentie melden, spoelt er ook flink wat somberheid door het land. Hoe houden we perspectief? Vier raadgevers aan het woord.

Dit is de invloed van corona op onze mentale gezondheid

Wat doet de coronacrisis met onze mentale gezondheid, en welke invloed hebben we daar zelf op? Twee deskundigen vertellen erover, en geven tips.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden