Brief van de hoofdredactie

Scheidingsverhalen vanuit de vlindertuin

Hoofdredacteur Cees van der Laan.Beeld Maartje Geels

Verlaten worden door je partner of je partner verlaten. Uit elkaar gaan na een leven van verliefdheid en geborgenheid is een uiterst fragiel, pijnlijk en kwetsbaar proces voor beide lieden en de eventuele kinderen.

Elke Geurts getuigt er wekelijks over in haar column in ons zaterdagmagazine Tijd. Ze beschrijft minutieus haar gevoelens over de veranderingen in haar leven als gevolg van een keuze die niet de hare was. Haar verdriet over het stuklopen van haar relatie en het uiteenvallen van haar gezin, maakt ze in haar column op klemmende wijze invoelbaar.

Debat

Ik sluit niet uit dat haar column er mede toe geleid heeft dat over de gevolgen van een scheiding een maatschappelijk en ook politiek debat is ontstaan. De SGP tracht al jaren dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen, ook andere partijen hebben zich erover uitgesproken, evenals diverse opiniemakers en maatschappelijke organisaties.

Eind februari presenteerde voorzitter en oud-minister André Rouvoet van het platform 'Scheiden zonder schade' zijn rapport 'Scheiden... en de kinderen dan?' Daarin staan aanbevelingen om de gevolgen van een scheiding voor kinderen te beperken. Deze week maakte Elbert Dijkgraaf (SGP) bekend uit de Tweede Kamer te vertrekken om meer aandacht aan zijn huwelijk te kunnen besteden.

Ondanks de maatschappelijke relevantie van dit onderwerp schoot de ruime aandacht die Tijd vorige week aan dit onderwerp besteedde, diverse lezers in het verkeerde keelgat. Dat had deels te maken met het onderwerp - 'Scheiden, ik ben er klaar mee' - en deels met de vorm en ruimte die vrijgemaakt was voor de 'perfecte exen', Elke Geurts en collega-schrijver Henk van Straten.

Beiden schreven een boek over hun scheiding. De invalshoek van het verhaal in Tijd was origineel: ze schreven elkaar in prachtig verwoorde brieven hoe het voelt om verlaten te worden (Elke Geurts) of hoe het is om iemand te verlaten (Henk van Straten).

Glamour

De brieven gingen vergezeld van een paar flinke foto's, geschoten in de vlindertuin van Artis. Het idee hierachter was de cocon waaruit de vlinder zich bevrijdt. Zo had Van Straten zich bevrijd uit de cocon van zijn relatie. Dit idee kwam niet helemaal uit de verf. Het resultaat was een reeks foto's met een ietwat glamourachtige uitstraling die niet correspondeerde met de inhoud van hun toch treurige verhaal. 'Scheiden is geen feestje', reageerden samengevat diverse kritische lezers.

Een andere lezer, van wie de brief afgelopen maandag werd geplaatst, stoorde zich aan de grote aanwezigheid van Elke Geurts in het nummer, namelijk op de cover, foto's bij het verhaal en haar column. "In het nummer van 7 april, dat uit veertig pagina's bestaat, staat Elke Geurts op negen pagina's. (...) Met opnieuw haar scheiding als onderwerp", moppert Hetty Bergen uit Breda.

Hoewel het onderwerp uiterst relevant is en de keuze van de redactie voor de invalshoek zeer verdedigbaar, was de presentatie van dit onderwerp in combinatie met de vaste column van Geurts inderdaad aan de overdadige kant.

Met de onlangs ingevoerde nieuwe vormgeving willen we ook nieuwe groepen lezers aanspreken, die gewend zijn aan de huidige beeldcultuur. Dat betekent vernieuwing in fotografie en presentatie.

Daarvoor hebben we veel complimenten gekregen van lezers. Maar beeld en inhoud moeten wel met elkaar in de pas lopen. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer.

Hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant. Lees hier meer brieven van de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden