null

OpinieKunstsector

Scheep cultuurmakers niet af met een fooi

Beeld

Ook freelance cultuurmakers moeten fatsoenlijk worden beloond, aldus Floor Margarita Cornelisse en Willen Jaap Zwart, alumni van het programma Leiderschap in Cultuur.

Floor Margarita Cornelisse en Willem Jaap Zwart

Uitgerekend in de week dat de film ‘Sorry We Missed You’ in première ging, werd de Nationale Opera en Ballet gedaagd wegens het onderbetalen van hun freelancezangers. Wij, alumni van het programma Leiderschap in Cultuur, vinden het onverteerbaar dat in onze sector op grote schaal de makers worden onderbetaald. ‘Hoge kunsten – lage lonen’ is een tegenstelling die niet strookt met een sector die claimt aandacht te schenken aan schoonheid, creativiteit en diepgang.

Het mag niet zo zijn dat hoogopgeleide freelancers met een uniek vakmanschap voor een bruto uurloon van iets meer dan 25 euro moeten komen opdraven, waarbij ook nog eens lang niet alle gewerkte uren betaald worden. Hoeveel talentvolle makers moeten we verliezen aan andere sectoren omdat ze de ondermaatse waardering niet kunnen rijmen met de kwaliteit van hun product? Onze sector holt zichzelf uit als we niet beter voor ons talent zorgen.

Wij ondersteunen de kunstenbond in zijn gang naar de rechter. De freelancers van de Nationale Opera en Ballet zijn hoogopgeleide mensen met een uitzonderlijk talent die een beloning verdienen die daarmee in overeenstemming is. Veel te vaak wordt er in onze sector uitgegaan van een intrinsieke motivatie, waardoor er een race to the bottom ontstaat, waarop de term ‘uitbuiting’ onomstotelijk van toepassing is.

Het is onvoorstelbaar dat de Nationale Opera en Ballet en andere topinstituten op deze manier in de markt opereren. Deze instellingen hebben een voorbeeldfunctie. De keuze om freelancers onder te betalen is onbegrijpelijk en een smet op hun blazoen. Wij zijn dan ook blij dat de Raad voor Cultuur bij de beoordeling van de volgende aanvragen voor cultuursubsidies strikt zal toezien op het hanteren van de Fair Practice Code.

Vanzelfsprekend heeft het correct be­lonen van zzp’ers consequenties voor het aantal en/of de soort producties die uitgevoerd kunnen worden of op de prijs van een kaartje. Het zou de ­Nationale Opera en Ballet sieren om juist dat zichtbaar te maken. Wij vinden het een vast gegeven dat de uitvoerenden als eersten een passende beloning krijgen: zij maken het primaire product van deze instelling. Bij gegeven budgetten is het de taak van de directie van de instelling om, in goed Nederlands, de tering naar de nering te zetten.

Lees ook:

Kunstenbond daagt de Nationale Opera wegens uitbuiting van freelancers

De Kunstenbond daagt de Nationale Opera & Ballet voor de rechter, omdat het gezelschap zijn freelancekoorleden de helft minder betaalt dan zangers in vaste dienst. Sommigen worden al meer dan twintig jaar onderbetaald.

Filmrecensie: ‘Sorry We Missed You’

‘Sorry We Missed You’ is een snoeiharde aanklacht tegen een economisch systeem dat mensen afmat, kaalvreet en uitspuugt. Van Trouw krijgt de film vier sterren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden