De vraag van Wilma

Schaf verplicht solliciteren voor ouderen af, want zinvol is het niet

null Beeld Anp
Beeld Anp

‘De sollicitatieplicht voor ouderen: afschaffen of niet?', vroeg Wilma van Meteren afgelopen weekend. Unaniem vinden lezers dat verplicht solliciteren voor ouderen zinloos is. Het levert vooral leed en schade op.

Wilma van Meteren

Verder onderuit

Ieder mens wil worden gezien, gehoord en aangeraakt. Solliciteren, nog leuk, nou nee! Niet dat ik geen baan wil, die wil ik maar al te graag. Omdat ik vind dat ik de samenleving iets te bieden heb, omdat ik inkomsten nodig heb. Als solliciteren niets oplevert dan maar via een re-integratietraject worden begeleid naar het ondernemerschap. Na mijn burn-out in 1997 was ik te oud, 43. Dat stond niet in de afwijzingsbrieven, wel dat ik overgekwalificeerd was, niet het juiste profiel heb, niet de juiste werkervaring, dat is opwekkend nieuws. Niets horen en zelf achter je verstuurde sollicitaties aan moeten bellen om te horen of ze je brief wel hebben gelezen, is zeker zo vernederend. Hoeveel afwijzingen kan een mens verdragen? Ik uiteindelijk niet een meer. Iedere afwijzing haalt me verder onderuit.

Maggy Wegman Apeldoorn

Meer aan het werk

Afschaffen van de sollicitatieplicht voor ouderen zou wel eens het effect kunnen hebben dat er meer ouderen aan het werk gaan. Iedere brief die de werkgever dan ontvangt is van iemand die gekwalificeerd is voor de functie en de baan graag wil. Dat loont de moeite om de sollicitatie zorgvuldig te lezen. Als je als werkgever tientallen sollicitaties van ouderen krijgt waarvan je weet dat een groot deel afkomstig is van mensen die schrijven om aan de sollicitatieplicht te voldoen, dan leg je alle ouderen terzijde.

Ans Fontijn Amstelveen

Basisinkomen

Als voorzitter van de ondernemingsraad heb ik al in de jaren negentig gepleit voor afschaffing van de mensonwaardige sollicitatieplicht van met name ouderen, bijvoorbeeld 60-plussers. Toen al zijn allerlei vut-regelingen afgeschaft. De resultaten zijn nu zichtbaar. In een fatsoenlijke maatschappij behoort de mens menswaardig te worden behandeld, waarbij primair het financieel en economisch handelen ten goede komt aan mens én natuur. Daarmede zou afschaffing van de sollicitatie voor ouderen een klein begin zijn. Een basisinkomen voor iedereen zou het streven moeten zijn.

Marinus van Zwam Baarle Nassau

Moedeloos

Een jaar of tien geleden ben ik na twintig jaar bewust uit de re-integratiewereld gestapt. Ik werd er moedeloos van: bot vangen bij werkgevers. Er wordt in ons land naar hartelust gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Vaak sprak ik ouderen met mappen met honderden brieven en nooit een uitnodiging voor een gesprek. Overstappen naar een ander beroep ligt vaak evenmin makkelijk. Met het wegnemen van deze plicht schrijf je deze mensen niet af, je bespaart ze hooguit de loden gang naar de vacaturesites. Geef deze mensen hun periodieke uitkering, hef die plicht op. Wat het beste zou werken, is de werkgevers verantwoordelijk maken voor het dumpen van oudere werknemers.

Robert Arend Voskuijl vitaliteitscoach Nootdorp

Niet beter

De samenleving schrijft ouderen niet af als ze geen sollicitatieplicht meer hebben. Er zijn inderdaad helaas te weinig ouderen die aan een nieuwe baan komen. Zonder die sollicitatieplicht zal dat toch niet beter worden.

F.M. Boon Delft

Elk weekend stelt de opinieredactie een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Eerdere vragen en reacties leest u hier.

Lees ook:

Rotterdamse oudere hoeft niet meer te solliciteren of papier te prikken

De gemeente Rotterdam vindt het zinloos, het versturen van duizenden sollicitatiebrieven door oudere bijstandsgerechtigden. Ze krijgen toch een afwijzing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden