De vraag van MonicGouden Koets

Schaf de Gouden en Glazen Koets maar af met Prinsjesdag

Geen Gouden Koets, geen Glazen Koets, maar een auto. Het ­koningspaar gaat dit jaar op Prinsjesdag met een eigentijds vervoermiddel naar de Grote Kerk in Den Haag. Daar zal de Troonrede gehouden worden. Wat voor auto? Dat blijft nog even spannend. Pas op Prinsjesdag zal duidelijk worden of dit een klassieker wordt, of juist een eigentijds voertuig, helemaal elektrisch bijvoorbeeld.

Dat ook dit jaar de Gouden Koets op stal zou blijven op de derde dinsdag van september was al vijf jaar ­geleden bekend. Het voertuig dat een dag per jaar uitrijdt, met acht paarden ervoor, was hard aan restauratie toe. Maar ook in 2015 klonken er ­andere, wellicht principiëlere ­argumenten om de beroemde berline, een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina in 1898, voortaan op stal te houden.

En nee, die argumenten betroffen niet de twee helemaal blote kinderen op het paneel ‘Hulde aan Nederland’, aan de rechterkant van de koets. Dat tafereeltje ziet er nu wat gênant uit, met twee naakte jonge­tjes tussen de min of meer geklede volwassenen. Het was het paneel ‘Hulde der koloniën’, aan de linkerkant, dat tot weerzin leidde. Op dat paneel bieden inwoners van de koloniën geschenken aan de Nederlandse Maagd aan, die op een soort troon zit. Te erg om daarmee vrolijk door Den Haagte rijden, vonden ­Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks); dat was al in 2011. Zij stelden voor het paneel, volgens hen een verwijzing naar een ‘gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis’, te verwijderen.

Kan de koets gemist worden of voelt dat als zwichten?

De restauratie van de Gouden Koets, à 1,2 miljoen euro, was in 2015 de ideale gelegenheid om voor te stellen de Koets vanwege die ­panelen voortaan ook die ene dag in september maar binnenskamers te houden, als de restauratie voltooid is.

Het debat over beelden in de openbare ruimte die de koloniale tijd verheerlijken heeft daar alleen maar meer voeding aan gegeven. Vijf jaar geleden stelde ik u de vraag of de Gouden Koets maar beter in het museum kon blijven, na de restauratie. Daar kwam geen unaniem ‘ja, natuurlijk!’ op.

Graag leg ik die vraag nog een keer voor, na een paar Prinsjesdagen ­zonder Gouden Koets. Misschien scheelt dat. Die kan best gemist ­worden toch? Of voelt dat als zwichten voor actiegroepen die boos zijn omdat ‘Zwarte Piet ook al van ons is afgepakt’? Het is gewoon maar een vraag, niet meer dan dat.

We hebben nu een paar keer een Glazen Koets gehad. Die is ook prachtig. Maar misschien is het tijd voor een ingrijpender verandering. Persoonlijk denk ik dat een geheel elektrische auto een fantastische vervanger is van een koets. Willem-Alexander en Maxima presenteren zich als een modern koningspaar en zo vullen zij het koningschap ook in. Daar past geen koets meer bij, lijkt me. 

Mijn vraag aan u is: kunnen de gouden Koets en de Glazen koets allebei in het museum? Koning en koningin voortaan met de auto? Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. 

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden